Wat is het?

Duaal leren, dat is leren en doen op school en op de werkvloer. Je leert de job op het werk en komt nog enkele dagen per week naar school. In het gewoon secundair onderwijs kan duaal leren in tso (dubbele finaliteit) en bso (arbeidsmarktfinaliteit). Ook centra voor deeltijds onderwijs (CDO) en Syntra bieden duale opleidingen aan. 

Wie kan duaal leren?

Leerlingen in tso en bso kunnen duaal leren vanaf 15 jaar, want dan ben je niet langer voltijd leerplichtig. Je moet dan wel de eerste twee jaar van het secundair afgerond hebben. In principe kan het dus vanaf de tweede graad, al bieden veel scholen duaal leren pas in de derde graad aan. 

Hoe weet ik of duaal leren iets voor mij is?

Om na te gaan of je geschikt bent voor duaal leren, moet je op school een screening doorlopen. Daarbij wordt gekeken of je arbeidsrijp bent, gemotiveerd bent en de juiste attitudes hebt om aan de slag te gaan in 'de echte wereld'. 

Is dat niet hetzelfde als een stage?

Duaal leren is veel intensiever. Stages duren hoogstens enkele weken. Op zo'n korte periode kan je niet zo veel leren. Je wordt ook betaald, € 520 per maand. Dat is niet veel, maar het is een leuk extraatje.

Alles wat je wil weten over duaal leren in de elektrotechnische sector?