Wat is het?

Duaal leren, dat is leren op school én leren op de werkvloer. Je leert bepaalde competenties en algemene kennis op school en je leert bepaalde competenties samen met je mentor op de werkplek. Je tijd wordt verdeeld over de school en de werkplek. Je leert dus op twee verschillende plaatsen en op twee verschillende manieren. Je kan een duale opleiding volgen in een school voor voltijds onderwijs, op een Syntra lesplaats, in een centrum voor duale opleidingen of in een centrum voor volwassenenonderwijs.

Wie kan duaal leren?

Je kan een duale opleiding volgen vanaf de leeftijd van 15 jaar. Je moet dan wel al twee volledige jaren in het secundair onderijs doorgebracht hebben. In principe kan het dus vanaf de tweede graad, maar dat is vaak nog een voorbereidend traject naar een duale opleiding (een aanloopfase). De meeste scholen bieden een duale opleiding aan vanaf de derde graad.

Ook in het volwasseneneonderwijs kan je een opleiding duaal volgen. Sinds 1 september 2022 kunnen ook cursisten in het volwassenenonderwijs kiezen om hun opleiding duaal te volgen.

Hoe weet ik of duaal leren iets voor mij is?

Om na te gaan of een duale opleiding iets voor jou is sta je best eens stil bij de manier waarop jij graag nieuwe zaken leert. Duale opleidingen hebben dezelfde inhoud als niet duale opleidingen, maar ze worden op een andere manier gegeven, actiever, door te doen op een echte werkvloer. Dit betekent dat je best wel een aantal dingen in kaart brengt op voorhand: ben jij wel gemotiveerd om op zo’n actieve manier te leren, heb je reeds een aantal arbeidsattitudes onder de knie, kan je (en wil je) je verplaatsen, ...

In het secundair onderwijs worden deze attitudes voor jou in kaart gebracht door een screening. Je krijgt een advies mee op de klassenraad waarin beschreven wordt of de duale leerweg iets voor jou zou kunnen zijn. Je mag dit ook altijd zelf vragen.

In het volwassenenonderwijs zal men bij intake bekijken of een duale leerweg voor de cursist ook in aanmerking kan komen. Hiermee wordt onder andere ook rekening gehouden met de gevolgen van de leervergoeding.

Is dat niet hetzelfde als een stage?

Duaal leren is veel intensiever: je leert ook nieuwe competenties in de onderneming. Je doet dit onder begeleiding van een mentor, die hiervoor een opleiding gehad heeft. Bij een stage leer je op school of op het centrum en oefen je competenties in bij een onderneming. In een duaal leertraject leer je ook nieuwe dingen aan op de werkplek. Stages duren hoogstens enkele weken. Tijdens zo'n korte periode leer je niet zo heel veel. 

In sommige opleidingen van duaal leren krijg je als lerende ook een leervergoeding.

Wil je je ouders overtuigen?

Wil je je ouders overtuigen dat duaal leren dé manier is waarop jij les wil volgen?

Alles wat je wil weten over duaal leren in het secundair onderwijs?

In het volwassenenonderwijs kan je deze opleidingen duaal volgen:

In het volwassenenonderwijs kan sinds 1 september 2022 volgende duale opleidingen volgen :

  • Elektrotechnicus
  • Elektrotechnisch  installateur

Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.