We ontmoeten Fred Cosyn op de Parktoren in Antwerpen, vlak bij het centrum, in Park Spoor Noord. Met zijn 78,5 meter wordt dit één van de hoogste woontorens van de stad. Maar Fred isniet onder de indruk. Als monteur bij Hommema is hij grote hoogtes gewend. “Ik begon op de begane grond met het plaatsen van aardingen. Daarna was ik verantwoordelijk voor de leidingen die het opvangsysteem met de grond verbinden en nu plaats ik de opvangsystemen zelf. Mijn hoogste opdracht tot nog toe was een flatgebouw van 88 meter. Daar hing ik aan een touw met een veiligheidsharnas. We krijgen daarvoor diverse opleidingen, rond werken op hoogte, met touwen en met hoogwerkers.’  

Voor Fred is de afwisseling één van de grootste troeven van de job. “Wij komen overal, van kerktorens tot platte daken en van nieuwbouw tot renovaties. Maar het is ook een zware job, omdat we de leidingen dikwijls zelf naar boven moeten dragen.” 

Gezond verstand

Volgens werfleider Michael Bracke is werken op grote hoogte vooral een kwestie van gezond ver-stand. “Eerst zullen we altijd proberen te werken met hoogwerkers of stellingen. Als het echt niet anders kan, gebruiken we touwen. Kerken zijn het moeilijkst, door hun slechte bereikbaarheid en puntige daken.” 

Michael begon bij Hommema als monteur, maar geeft nu leiding aan de andere monteurs. “Ik stuur ze naar de werven en zorg dat iedereen de juiste materialen bij heeft. Voor een monteur zijn drie zaken cruciaal: stiptheid, efficiëntie en flexibiliteit. Je moet op tijd komen en secuur kunnen werken. Maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent, een plan kunnen lezen en inzicht hebben in elektriciteit.” 

Je moet ook de verantwoordelijkheidszin hebben om zelfstandig te werken. “Meestal sta je er alleen voor, soms met z’n tweeën. Maar als de wil er is, dan lukt het wel.”