Stoppen na het zesde bso was geen optie

Kevin: “Ik ben 21 jaar. Ik zit dus al vrij lang op school. Eerlijk gezegd was ik dat op den duur een beetje moe. Maar stoppen na mijn zesde jaar bso was geen optie. Ik wil zeker een diploma behalen. Later, als ik tien of vijftien jaar gewerkt heb als elektricien, wil ik misschien leerkracht worden. Dan is een getuigschrift niet voldoende. Toen ik hoorde dat je bij duaal leren niet elke dag in de klas moet zitten, wist ik meteen dat het iets voor mij was."

Een goed team met mijn mentor

“Mijn mentor en ik vormen een goed team. Als er iets moet gebeuren dat ik kan, zoals stopcontacten steken, laat hij mij vrij. Heb ik toch vragen, dan staat hij altijd klaar. Valt er iets nieuws te leren, legt hij me alles duidelijk uit. Ik heb al véél praktische dingen geleerd die op school nooit aan bod kwamen. Werken met een slijpmachine bijvoorbeeld, met een kapmachine, een schroefmachine. Ook op het vlak van domotica heb ik een goede opleiding gekregen op de werkvloer.”

Eén examen

“Ik moet elke week een verslag maken waarin ik mijn school op de hoogte houd van mijn praktijkervaringen. Mijn begeleidende leerkracht komt ook regelmatig langs bij Electro Eulaerts. Daarnaast volg ik op school ook praktijk en het vak PAV. Daarvan zal ik op het einde van het jaar een examen moeten afleggen. Het is soms moeilijk om in de boeken te duiken omdat ik al half in het werkleven sta, maar ik heb het ervoor over om mijn diploma te behalen.

Op maandag en dinsdag ga ik naar de les, en op woensdag, donderdag en vrijdag naar een werf van Electro Eulaerts.

Deze combinatie van werken en studeren is voor mij echt perfect. Ik leer niet alleen erg veel bij, ik weet ook dat ik me geen zorgen moet maken over mijn toekomst. Want eens ik ben afgestudeerd, blijf ik hier normaal gezien werken.”

“Ik moet me geen zorgen maken over mijn toekomst. Eens ik ben afgestudeerd, blijf ik hier normaal gezien werken.”

Vanaf de tweede graad bso en tso kan je inschrijven voor een ‘duaal leren’-opleiding.  Je leert enkele dagen per week op school en enkele dagen op de werkvloer.