We slalommen tussen werkbakken vol slijpschijven door de smalle traphal van een studentenkot in de Gentse Overpoortstraat. Overal ligt stof van net geplaatste gipswanden. Pieter Himpe uit Waregem leidt ons rond in zijn vakgebied: dat van de oranje en de rode kabels. “Vorig jaar zat ik nog op de schoolbanken, in het 7de jaar stuur- en beveiligingstechnieken. Daarnaast volgde ik bij Syntra West een reeks opleidingen rond het plaatsen van veiligheidsinstallaties. Daardoor ben ik nu een erkend installateur. Sinds september werk ik deels in het bedrijf van mijn vader en deelsals zelfstandige. Meestal plaats ik elektronische inbraakalarmsystemen bij bedrijven. Maar inappartementen of - zoals hier - studentenkoten gaat het vooral om branddetectie-installaties, tegenwoordig verplicht in alle huizen.” 

Zo hoog mogelijk

“Wist je trouwens dat het grootste gevaar bij brand niet de vlammen zijn, maar de giftige rook? Je stikt vooraleer de vlammen je bereiken. Want rook is lichter dan lucht, stijgt naar het plafond en vult de ruimte van boven naar beneden. Daarom moet je, om tijdig de rook te ontdekken, een rookmelder zo hoog mogelijk hangen. Aan de plafonds van traphallen en kamers.” 

“Wij plaatsen hier optische rookmelders. Als de laserstraal door de rook onderbroken wordt, gaat er een signaal naar de alarmcentrale beneden in de trappenhal. Eerst is er enkel een vooralarm, dat de bewoners kunnen afzetten als er niks aan de hand blijkt. Als niemand op het vooralarm reageert, beginnen de sirenes te loeien. Ik vind dit echt een toffe job, want uiteindelijk geef je mensen een veilig gevoel.