Tom Lenaerts is service engineer bij ABN, een bedrijf gespecialiseerd in koeling en klimaatcontrole gevestigd in Bilzen. Zelf behaalde hij een diploma in de elektromechanica. “Ik ondersteun hier de servicetechniekers en de monteurs. Vooral elektrisch inzicht is een noodzaak, heb ik gemerkt. Iemand met een achtergrond in elektriciteit school ik binnen de zes maanden om tot koeltechnieker. Kennis van elektrische schema’s en aansturingen is dan ook onontbeerlijk in deze job. Elke koelinstallatie bestaat namelijk uit een koeltechnisch én een regeltechnisch gedeelte.” 

Doorgroeimogelijkheden

Toms collega Bert Daerden (34) volgde een leertijd elektriciteit. Hij startte acht jaar geleden als koelmonteur bij ABN, werd vervolgens servicetechnieker en mag zich tegenwoordig project engineer noemen. “Monteur is de beste leerschool die je je kan wensen. Je leert alle installaties kennen en begrijpt hoe ze zijn opgebouwd. Dat heeft me enorm geholpen toen ik servicetechnieker werd, want dan moet je fouten achterhalen en oplossen. Als project engineer coördineer ik projecten van a tot z. Ik hou budgetten in de gaten, stel een planning op en bereid alles voor, en ik overleg natuurlijk ook met de klanten.” 

Ook Tom begon zijn carrière bij ABN overigens als monteur. “Ik heb net als Bert de groei van het bedrijf meegemaakt. Zo hebben we ons sterk kunnen ontwikkelen op uiteenlopende terreinen. Dat maakt het enorm boeiend. Al is het soms ook wel een mentaal belastende job, want ik ben ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar voor de klanten.