"Het tso is een mix van theorie en praktijk. In het bso kies je voor een beroep, een vak." 

tso: theorie én praktijk

In het technisch secundair onderwijs (tso) is zijn theorie- en praktijklessen ongeveer evenredig gemixt. Je krijgt heel wat algemene kennis en technisch-theoretische kennis mee.

Moest je na het zesde jaar nog verder willen studeren, kun je een zevende specialisatiejaar volgen, dat wordt secundair-na-secundair (se-n-se) genoemd. Of je kunt natuurlijk ook kiezen voor hogere studies.

bso: kiezen voor een beroep

Als je naar het beroepssecundair onderwijs (bso) gaat, kies je voor een beroep, een vak. Het aandeel theorielessen is hier wat minder; de focus ligt op 'doen'. Als je afstudeert krijg je een attest en kun je direct gaan werken.

Je kunt in het bso ook nog een zevende specialisatiejaar volgen. Dat is sowieso een goed idee. Het verhoogt niet alleen flink je kansen op de arbeidsmarkt, maar het levert je ook een volwaardig diploma secundair onderwijs op waarmee je een hoger onderwijsopleiding kan gaan volgen, moest je toch nog de studiemicrobe te pakken krijgen.  

Wat kies ik best?

Stroomt de elektriciteit - figuurlijk - door je aderen? Laat dan je studiekeuze vooral niet afhangen van vooroordelen, maar beslis voor jezelf waar je het liefste mee bezig bent. 

Als jij vooral een doener bent, kom je in bso zeker aan je trekken. Het bso wordt vaak gezien als minderwaardig, maar dat is onterecht. Dat je een richting volgt in het beroepsonderwijs betekent niet dat het gemakkelijker is of dat je minder slim bent dan iemand die een opleiding volgt in het tso (of het aso).

Wil je, naast een vak leren, ook je theoretisch-technische en je algemene kennis uitbreiden? Dan is een richting in het tso een goede keuze.

Tso en bso: verschillende finaliteiten

Tso- en bso-richtingen in de tweede (vanaf 2021-2022) en de derde graad (vanaf 2023-2024) zijn gekoppeld aan een finaliteit. De elektrotechnische richtingen in tso behoren tot de dubbele finaliteit, die jou voorbereidt op zowel verder studeren als gaan werken. De studierichtingen uit het bso behoren tot de arbeidsmarktfinaliteit, waarbij je meteen na het secundair onderwijs aan de slag kan in een toffe job. 

Ben je nog niet helemaal mee met de finaliteiten in secundair onderwijs? Bekijk dan deze handige video. 

Video