Van de 4.300 bedrijven in de elektrotechnische sector is naar schatting 38 procent actief in de residentiële elektriciteit. Dat betekent dat ook jij veel kans maakt om na je studies residentieel elektrotechnisch installateur te worden. “De verschillende projecten die wij doen, dat gaat zeer breed”, zegt Mohamed Ajouaou, zaakvoerder van AGM Technical Solutions. “Van nieuwe installaties over onderhoud tot reparaties. In de eerste plaats bij particulieren. Dat kunnen zowel kleinere woningen als villa’s zijn. Maar ook middelgrote projecten zoals appartementen of winkels doen we regelmatig.”  

“Als een klant interesse toont, gaan we meestal ter plaatse een kijkje nemen en beginnen we te tellen: schakelaars, stopcontacten, draden, uren werk, ... Vervolgens bezorgen we de offerte aan de klant. Krijgen we groen licht, dan is er overleg met de architect en de aannemer rond de timing. Wanneer we aan de slag kunnen, beginnen we met het uittekenen op de muren. En dan gaan we boren en slijpen. De volgende stap is het inmetselen van de inbouwdozen en het plaatsen van de leidingen en de kabels voor de stroomkringen. Daarna is het meestal enkele weken wachten tot de pleisterwerken gedaan zijn. En dan beginnen we te monteren: de contactdozen, het schakelmateriaal, de verdeelborden en de tellerkast komen op de juiste plaats.” 

Boeiende sector

“In tien jaar tijd is er heel wat geëvolueerd. Natuurlijk doen we steeds vaker installaties van domotica, omdat steeds meer klanten dat vragen. Ook alarm- en branddetectie-installaties horen erbij, al is dat meestal bij bedrijven. Daar heb je af en toe ook totaalprojecten, met toegangspoorten, camera’s, telefonie en dataverkeer, enzovoort.”  

“Eigenlijk zou mijn bedrijf makkelijk kunnen groeien, maar het grote struikelblok om dat te doen is het vinden van geschikt personeel. Er zijn gewoon te weinig sollicitanten. Elektriciteit is een boeiende sector met veel mogelijkheden. Grijp dus je kans en er wacht je ongetwijfeld een leuke job en een mooie toekomst!”