Het begint op de juiste locatie

"We beginnen met het zoeken naar de meest geschikte plaats voor de windturbine. We gaan op zoek naar een goede plek in de buurt: zijn er niet te veel huizen in de buurt? Stroomt de wind vrij genoeg? Zullen de schaduw en het lawaai niet te veel mensen storen? 
We leren ook hoe we de rentabiliteit ervan kunnen berekenen: zal de windturbine genoeg energie produceren om de kosten ervan te compenseren?"

Aan het werk!

"Dan beginnen we met de montage. Voor het zover is, herinneren wij hen natuurlijk aan de belangrijkste veiligheidsinstructies. En dan is het weg! Als eerste gaan de schroevendraaiers en ander montage gereedschap die nodig zijn om alle onderdelen in elkaar te zetten. Dan komt de bedrading en de elektrische aansluitingen.

En tenslotte, het moment van de waarheid: we testen de windturbine om er zeker van te zijn dat hij echt werkt. Dit is altijd een spannend moment. Als het niet werkt, zoeken de leerlingen samen naar de oorzaak. Hebben ze een fout gemaakt tijdens de assemblage of in de bedrading? 
Beginnen de messen voor het eerst te draaien? Hoera. Het is een geweldig moment wanneer je een windturbine die je vanaf nul in elkaar hebt gezet, ziet draaien." 

Geluidsoverlast?

"Maar het is nog niet voorbij. We doen een geluidsmeting om het geluid te beoordelen dat de turbine maakt wanneer hij draait. Geluidsoverlast is een van de voornaamste klachten van de omwonenden. 
Wist u dat een windturbine tussen 103 en 107 decibel kan produceren wanneer hij draait? Aërodynamisch geluid wordt vaak als hinderlijk beschouwd omdat het niet constant is. De rotatie van de wieken produceert letterlijk elke seconde een geluidsdrukgolf. Dit is hinderlijker voor de bewoners dan constant achtergrondlawaai zonder verandering in het geluidsniveau. 
Hoe verder je van de bron bent, hoe meer de ruis duidelijk afneemt. Bijvoorbeeld: de 105 dB gemeten aan de voet van de windturbine daalt tot 45 dB op een afstand van 250 meter, en tot 39 dB op een afstand van 500 meter. Op een afstand van 1 km blijft slechts 32 dB over.
Als het geluidsniveau te hoog is, bekijken we hoe de windturbine beter kan worden afgesteld om minder geluid te produceren."