1. Energiemanagement

Er was eens… de terugdraaiende teller. In die tijd lette niemand echt op hoeveel hij verbruikte. Maar toen kwam er een techniek die alles veranderde: de digitale meter. Nu willen mensen inzicht in hun verbruik, ze willen hun energiefactuur zelf kunnen sturen. Dus hebben ze nood aan energiemanagementsystemen.

2. Optimaliseren

Allereerst kan je best eens denken over hoe je leeft en energie verbruikt. Zo kan je het verbruik en de kostprijs ervan verlagen. Gebruik je gezond boerenverstand.

3. Dimensioneren

Wil je mensen adviseren over hun energieverbruik? Dan moet je iets kennen van dimensionering. Je kijkt daarvoor naar het verbruik en de levensstijl van je klant. Wie overdag werkt heeft andere noden dan wie ’s nachts of in een ploegensysteem werkt. Op basis van de dimensioneringsregels installeer je de juiste systemen en vermijd je bijvoorbeeld dat je PV-installatie te groot is voor het verbruik van je klant.

4. Automatiseren

Slim sturen en automatiseren zijn de eenvoudigste en goedkoopste vormen van energiemanagement. Door aan slimme stopcontacten automatisaties toe te voegen, ga je energie optimaal gebruiken.

Een voorbeeldje: als de digitale meter aangeeft dat er op een gegeven moment 3.000 watt zonne-energie in het elektriciteitsnet geïnjecteerd zal worden, springt de wasmachine automatisch aan om die energie toch in huis te houden.

5. Energieopslag

Er zijn meerdere opties om energie op te slaan en later te gebruiken. Eerst de goedkope oplossing: via thermische opslag kan je met de extra energie van je zonnepanelen warm water maken in plaats van ze in het net te injecteren. En dan de dure oplossing: batterijopslag. In het geval van thuisbatterijen is kleiner meestal beter. Een te grote batterij laat het eigen verbruik namelijk amper stijgen, terwijl de installatie meer kost.

6. IoT & data

In slimme gebouwen is alles verbonden met het internet. Als elektrotechnicus weet je dus best iets over internetverbindingen en code. Geen zorgen, je moet niet de volledige sturing programmeren, daarvoor bestaan er black boxes. Jij moet enkel de connectie met de digitale meter maken en enkele parameters ingeven in een website om de klus te klaren. Dan snap je best wel wat je ingeeft!

7. Levenslang leren

Elektrotechniek staat nooit stil, de installateurs dus ook niet. De sector waarin je zal werken, verandert razendsnel. Je wil niet achterop geraken tegenover de rest. Je ogen openhouden voor nieuwe mogelijkheden en altijd blijven bijleren is een must!