“Laat alle emojis achterwege, een cv is geen whatsappje” 

Een sollicitatie begint bij… een steengoede sollicitatiebrief natuurlijk. Neem er rustig je tijd voor en vergeet even alle coole afkortingen en emojis. Een cv is geen whatsappje. Met deze tips wordt die brief een topper. 

Zorg dat er geen fouten in je brief of e-mail staan.

Klink evident, maar je zou niet de eerste zijn die een knoeperd van een dt-fout laat staan. Laat je tekst eens nalezen door iemand anders. Misschien heeft die ook nog wel goede tips. 

Kijk na aan wie je jouw brief moet adresseren.

Het is veel persoonlijker als je iemand kunt aanspreken dan dat je je tekst moet beginnen met ‘beste’. Ook hier: zorg dat er geen fouten in de naam staan. Kan pijnlijk zijn. 

Eigen stoef stinkt? Niet in een sollicitatiebrief!

Durf je goede kanten in de verf te zetten. Vertel waarom jij anders én beter bent dan de andere sollicitanten. Vergeet zeker niet je stage of vakantiejob te vermelden, en waarom niet: je ervaring in je vrije tijd.

M staat voor motivatie!

Uiteraard neemt een werkgever het liefst iemand aan die elke dag met de glimlach komt werken en bereid is om bij te leren. Benadruk naast je technische kennis dus zeker ook je enthousiasme. 

Geen reactie? Geen zorgen.

Soms kan het weleens lang duren voor je een antwoord krijgt op je sollicitatie. Bel dan eens naar het bedrijf, die zullen het zeker weten te waarderen dat je gemotiveerd bent.