“Er zijn meer vacatures voor elektrotechnici dan geschikte kandidaten. Grote kans op een job dus!”  

Ja, ja en nóg eens ja! Er zijn maar weinig diploma’s die zoveel werkzekerheid bieden als die van elektrotechnicus. Hoe dat komt? Omdat er door de technologische veranderingen steeds meer elektrotechnici nodig zijn én omdat er nog steeds niet genoeg technici afstuderen om aan die vraag te voldoen.   

Elektriciteit is de toekomst

Elektrotechnici spelen een steeds grotere rol in de transitie naar een ‘groenere samenleving’. Ga maar eens na, wie zal anders al die laadpalen, zonnepanelen, slimme meters, ... installeren in onze huizen en bij ons bedrijven? Juist, elektrotechnici! Zeker nu elektrische wagens meer en meer ingeburgerd raken en ook in huis slimme technologie gebruikt wordt, ben je als elektrotechnicus meer dan ooit nodig. De industrie zet ook niet zomaar een stapje terug, wat betekent dat technici alleen maar meer gevraagd zullen zijn. Het betekent ook dat dit best een spannend beroep is, want je job evolueert voortdurend. Je blijft altijd op de hoogte van de laatste nieuwe technologische ontwikkelingen. Best wel hip, eigenlijk.  

Elektrotechnicus is een knelpuntberoep

Qué? Knelpuntberoep is de term die VDAB gebruikt om aan te duiden dat het een beroep is waarvoor vacatures moeilijk ingevuld raken. You do the math: meer vacatures dan sollicitanten betekent meer kans op een job. Zelfs in tijden van crisis zijn er nog steeds elektrotechnici nodig en staan er vacatures open. Vaak word je zelfs al een job aangeboden als je nog niet eens bent afgestudeerd! Of vraagt het bedrijf waar je stage loopt of je niet voor hen wilt blijven werken. Wel fijn dat je meteen na je opleiding in een tof bedrijf aan de slag kunt. Een mooi vooruitzicht! 

Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.