Een cleanroom, wat is dat?

Een cleanroom is een steriele ruimte waarin de atmosfeer wordt gecontroleerd op temperatuur, vochtigheid, druk en stof. Ideaal voor zeer gespecialiseerde activiteiten voor onderzoek en ontwikkeling!

Het bekendste voorbeeld van een cleanroom is de operatiekamer van een ziekenhuis, die te allen tijde perfect steriel moet zijn. 

(Bijna) iedereen wil er een

"Cleanrooms zijn ontstaan toen Amerika en Rusland de ruimte gingen ontdekken," legt Manu Xhauflair, gedelegeerd bestuurder bij Applicair, uit. "Ze hadden een extreem schone omgeving nodig om hun onderdelen te produceren. Traditioneel worden cleanrooms gebruikt in de lucht- en ruimtevaart-sector, ziekenhuizen, de farmaceutische industrie en de biotechnologie in het algemeen. In de komende jaren zouden ze ook kunnen worden gebruikt in innoverende sectoren, zoals de elektronica en de voedingsindustrie, waar steeds strengere reinheidsnormen worden gehanteerd. Dit vakgebied heeft dus een grote toekomst voor zich.

Voorbeeld cleanroom: operatiekamer ziekenhuis

Applicair, gevestigd in Herve (Provincie Luik), ontwerpt sinds het midden van de jaren negentig "instapklare" cleanrooms. In 25 jaar tijd hebben zij die sector zien evolueren en de vooruitzichten aanzienlijk zien verruimen. 

"Het is een heel gevarieerde job, vooral omdat we met verschillende apparatuur en merken werken. Het is nodig om regelmatig bij te scholen: de eisen van de klanten de technologieën veranderen voortdurend. De meest recente trend in cleanrooms is de bewaking en registratie van data, plus bediening vanop afstand. "

Manu Xhauflair, projectleider en elektromechanicus bij Applicair

Een nieuwe uitdaging voor elektrotechnici

De cleanroom is een kruispunt van technologieën waar elektriciteit een superbelangrijke rol speelt. "We hebben onze elektricien voortdurend nodig, of het nu gaat om het ontwerp, de installatie of het oplossen van problemen," vertelt Manu Xhauflair. Naast de klassieke industriële taken zoals stroomvoorziening en verlichting, vereist een cleanroom veel werk op het gebied van bekabeling, uitvoering van sensoren en automatisering. "In de uitvoeringsfase mobiliseert het elektrische station van een klassieke cleanroom van 250m² 8 mensen gedurende 3 maanden, zowel in het werkatelier als ter plaatse!

Cleanroom