Meet Feniks, Jarno, Thomas, Syme en Brent van WeTech Sint-Niklaas. Vrienden én gelijkgestemden. Alle vijf kozen ze al vanaf de tweede graad voor de tso-richting Elektriciteit-Elektronica. Wat ze het leukste vinden aan die studierichting?

Feniks: "Mijn schoolwerk is mijn hobby"

“Toen ik na het tweede middelbaar zei dat ik liever een technische richting wou volgen, vonden mijn ouders dat niet meteen goed. Ze dachten dat aso ‘beter’ was. Maar ze lieten het toe en toen ze zagen hoe enthousiast ik vaak thuiskwam van school, begrepen ze dat het de juiste beslissing was. Ik haal er zo veel voldoening uit om creatief bezig te zijn, leerstof toe te passen en projectjes af te leveren die werken. Mijn schoolwerk is zelfs mijn hobby geworden.”

Thomas: "Op zolder heb ik mijn eigen soldeerstation"

“Ik heb op zolder mijn eigen 3D-printer gebouwd en ik heb er een soldeerstation. In mijn vrije tijd ben ik dus ook bezig met elektronica en programmeren. Later wil ik graag in de industrie aan de slag. Het lijkt me boeiend om grote machines te kunnen programmeren om de hele productie in een bedrijf te automatiseren.”

Jarno: "Problemen oplossen vind ik geweldig!"

In ons domein moet je zoeken, zoeken, zoeken naar problemen. Tot je vindt waarom een apparaat niet werkt. Misschien zit er een fout in de code? Misschien zit een aansluiting niet goed, of is een component kapot? Als je de oplossing vindt, voelt dat geweldig.”

Brent: "Ik heb mijn eigen versie van Pac-Man geprogrammeerd"

Mijn vader is programmeur. Hij heeft me als kind al laten kennismaken met programmeren, onder andere met Scratch. De eerste lessen op school waren voor mij dus puur herhaling, wel leuk eigenlijk. Intussen heb ik mijn eigen versie van Pac-Man kunnen programmeren op mijn computer. Ik kijk er echt naar uit om hier nog meer over bij te leren de komende jaren, want programmeren is mijn droomjob.”

Syme: "Ik heb meegebouwd aan een escaperoom!"

“Voor mij was de gip waarvoor we met de hele klas hebben samengewerkt het hoogtepunt van de opleiding. Iedereen bouwde enkele puzzels, die we hebben samengevoegd tot een escaperoom. Ik heb onder andere een elektronische piano gemaakt waarop je de juiste toetsencombinatie moest induwen om een slot te openen. Daar ben ik thuis veel mee bezig geweest. Of ik mijn kennis daarnaast nog thuis toepas? Onlangs heb ik het strijkijzer opengevezen, omdat het kapot was. Al is het me helaas niet gelukt om het te herstellen.”