First things first: de eerste graad

Ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs en ben je een elektrogenie in wording? Straf! Vanaf de eerste graad kan je al kennismaken met de wereld van de elektrotechniek. Kies een school waar je in het tweede jaar al een aantal keuze-uren kan volgen in het interessegebied mechanica-elektriciteit.

"Ook vanaf de eerste graad kan je al kennismaken met de wereld van de (elektro)techniek” 

De tweede graad: iets specifieker

Yes, vanaf de tweede graad (het derde en vierde jaar) kun je een specifiekere studierichting in de elektriciteit kiezen in tso (dubbele finaliteit) of bso (arbeidsmarktfinaliteit).

Ben je wat theoretischer ingesteld, dan kan je in het aso (doorstroomfinaliteit) kiezen voor richtingen met een aantal STEM-vakken. De afkorting STEM staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics.

De derde graad: het einde is in zicht!

Heb je de tweede graad (derde en vierde jaar) met succes afgerond? Dan is het tijd voor de laatste sprint en kun je nu een studierichting kiezen voor het vijfde en zesde jaar, beter bekend als de derde graad.

In aso kan je ook in de derde graad kiezen voor richtingen met een pakket STEM-vakken.

Extra ervaring dankzij een zevende jaar of se-n-se

Heb je het zesde jaar secundair met succes afgerond? Misschien heb je zin om nog verder te specialiseren of te studeren.

Volgde je bso, dan is een zevende specialisatiejaar sowieso een goed idee: het levert je immers een diploma secundair onderwijs op. Daarna kan je aan de slag of eventueel nog verder studeren.

Volgde je tso, dan kan je eventueel specialiseren via een Se-n-Se-jaar. Dat staat voor 'secundair na secundair' en is net zoals een zevende jaar een extra specialisatiejaar.

Maar er zijn ook tal van keuzemogelijkheden in het hoger onderwijs. 

Leren en werken combineren

Wil je liever leren en werken combineren? Dan is duaal leren misschien iets voor jou.

De finaliteiten in het secundair onderwijs

Sinds 2019-2020 ziet het secundair onderwijs een beetje anders uit. Studierichtingen horen nu bij een studiedomein en een finaliteit. Via deze link kom je er alles over te weten.