First things first: de eerste graad

Ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs en ben je een elektrogenie in wording? Straf! Vanaf de eerste graad kan je al kennismaken met de wereld van de elektrotechniek. Kies een school waar je in het tweede jaar al een aantal keuze-uren kan volgen in de basisoptie STEM met als pakket mechanica en/of elektriciteit.

"Ook vanaf de eerste graad kan je al kennismaken met de wereld van de (elektro)techniek” 

De tweede graad: iets specifieker

Yes, vanaf de tweede graad (het derde en vierde jaar) kies je een studierichting. Elektriciteitsrichtingen vind je onder het studiedomein STEM. De afkorting staat voor Science – Technology – Engineering – Mathematics.

Heb je interesse in elektriciteit? Dan kan je studierichtingen kiezen in alle finaliteiten, volgens hoe jij het liefst leert.

  • Leer je vooral door dingen te doen en te ondervinden in de praktijk? Dan kan je richtingen kiezen in de arbeidsmarkt- of dubbele finaliteit.
  • Leer jij eerder theoretisch, en vind je dingen wetenschappelijk onderzoeken wel leuk? Dan kan je elektriciteitsrichtingen kiezen in de doorstroomfinaliteit.

De derde graad: het einde is in zicht!

Heb je de tweede graad (derde en vierde jaar) met succes afgerond? Dan is het tijd voor de laatste sprint in je secundaire schoolloopbaan. Je kiest nu definitief voor de richting waarin je wenst verder te studeren of te gaan werken.

Ook in de doorstroomfinaliteit kan je kiezen voor richtingen met een pakket STEM-vakken.

Extra ervaring dankzij een zevende jaar of se-n-se

Heb je het zesde jaar secundair met succes afgerond? Misschien heb je zin om nog verder te specialiseren of te studeren.

Na je zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit kan je kiezen om een specialisatiejaar te volgen om je technische kennis te verdiepen of verder te studeren in een graduaatsopleiding aan een hogeschool. Opgelet: vanaf het schooljaar 2025-2026 krijgen alle leerlingen hun diploma secundair onderwijs na hun zesde jaar. Voor iedereen is er de mogelijkheid om een extra jaar te volgen, verder te studeren of aan de slag te gaan. 

Na een zesde jaar dubbele finaliteit kan je kiezen voor een se-n-se jaar om je technische kennis te verdiepen, of je kan kiezen om verder te studeren in een graduaats- of bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit.

Leren op school en leren op de werkvloer combineren

Leer jij vooral door te doen? Heb jij meer nodig dan alleen maar leren op de schoolbanken? Leer je liever met je voeten in de praktijk? Dan kan je duaal leren overwegen. 

De finaliteiten in het secundair onderwijs

Sinds 2019-2020 ziet het secundair onderwijs er een beetje anders uit. Studierichtingen horen nu bij een studiedomein en een finaliteit. Via deze link kom je er alles over te weten. 

Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.