Feniks zoekt zijn droomjob: technicus domotica

Elektricien: meer dan woningen van stroom voorzien

Omdat Feniks houdt van programmeren, zag hij zichzelf later softwaresystemen ontwikkelen voor computers en gsm’s. “Ik dacht dat je als elektricien vooral woningen van stroom moest voorzien. Maar dat beeld was dus helemaal verkeerd. Ik wist helemaal niet dat een elektricien zoveel mag programmeren. Steeds meer gezinnen en bedrijven kiezen voor domotica. Ze willen bijvoorbeeld de luiken en verwarming kunnen bedienen met hun gsm.

De uitdaging: elk systeem zijn eigen taal

Vaak moet je zelf software schrijven om én de luiken, én de klimaatinstallatie, én de verlichting, én het alarmsysteem, én alle andere toepassingen met elkaar te laten communiceren. Je moet dus constant bijleren om de juiste programmeertaal te leren. Je moet bijkomende opleidingen volgen, maar je leert ook heel veel van je collega’s.”

Afwisseling troef

Geen twee dagen zijn dezelfde als technicus domotica. Eens je weet wat je klant wil, ga je aan de slag om code te schrijven. Daarna kan je de nodige schakelingen uitvoeren, om meteen te controleren of je nieuwe programma juist werkt. Leuk, toch? Vervolgens wordt alles geplaatst bij de mensen thuis. Je werkt projecten dus uit van a tot z. Terwijl je als computerprogrammeur gewoon de hele dag in een kantoor zit.”