“Een sollicitatiegesprek is geen examen, wél een kans om te tonen dat je enthousiast bent over de job” 

Geloof ons: het is voor iedereen nagelbijten, zo’n gesprek. Een eerste indruk is erg belangrijk. Dus: leg je haren in de plooi, blink je schoenen op en … hou onze tips in je achterhoofd. You’re going to rock it! 

1. Informeer je over het bedrijf

Een flinke internet-search kan je heel veel waardevolle informatie opleveren. Surf naar de website van het bedrijf om te weten waarvoor het staat. Vraag ook eens na bij familie, vrienden, kennissen, je stagebedrijf of school wat zij over het bedrijf weten. Je voelt je een pak zekerder tijdens een gesprek met die info op zak. Plus: je werkgever in spe ziet dat je gemotiveerd bent. 

2. Zet je kwaliteiten in de verf

Geen stress: een sollicitatiegesprek is géén examen. Het is wel hét moment om te tonen dat je enthousiast bent over het bedrijf en de job. Maak duidelijk dat je zin hebt om te beginnen werken en dat je over de nodige kwaliteiten beschikt. Vaak vragen ze tijdens zo’n gesprek waarom jij de geschikte kandidaat bent. Denk daar thuis al eens over na, dan kun je de baas vlot van antwoord dienen. 

3. Durf vragen te stellen

Een sollicitatiegesprek is ook geen kruisverhoor. Je mag dus best zelf ook wat vragen stellen: over de werkomstandigheden, wat precies van je verwacht wordt, met hoeveel mensen je zal samenwerken … Lijst vooraf al wat vragen op in je hoofd, dan sta je niet met je mond vol tanden. Je werkgever ziet zo dat je écht geïnteresseerd bent.  

4. Breng de contactgegevens van de school of opleidingscentrum mee

De kans bestaat dat het bedrijf waar je solliciteert jouw school of opleidingscentrum niet kent. Dat hoeft geen probleem te zijn, zeker niet als jij hen de gegevens kunt bezorgen. De naam, het e-mailadres en het telefoonnummer van een van je docenten is dus handig. Breng hen vooraf wel op de hoogte, dan schrikken ze niet als ze worden gebeld. 

5. Neem contact op met VDAB

Ben je toch nog wat onzeker? Bij VDAB kun je terecht met ál je vragen over solliciteren en werken. Wees gerust: er zijn geen domme vragen! Bovendien kunnen zij je ook vertellen of een werkgever je voordelig kan aanwerven. Als je werkzoekend bent, is de kans immers groot dat een bedrijf een financiële compensatie krijgt als ze je in dienst nemen. Doen dus!