Je inductiekookplaat, draadloze opladers of kinetische dansvloeren. Allemaal werken ze dankzij het principe van elektromagnetische inductie. Maar weet jij hoe die techniek juist werkt?
Elektromagnetische inductie creëert elektriciteit op 2 manieren
ontstaat er een elektrische spanning rond de geleider. En zo heb je dus energie.
Dit is het principe waarop ook generatoren, zoals dynamo's op je fiets, of transformatoren werken.
Inductie is een natuurkundig verschijnsel. Het werd dus niet uitgevonden, maar wel ontdekt in 1831 door Michael Faraday.
Het experiment van Faraday: door een kleine spoel in of uit een grote te bewegen, wordt stroom opgewekt die wordt gemeten door een galvanometer.
Misschien laden we in de toekomst onze elektrische auto op zonder laadkabel of -paal, gewoon door hem op de oprit te parkeren.
Een toestel, zoals je smartphone of e-auto, laadt op dankzij energieoverdracht. Bij inductie vindt die energieoverdracht plaats via een magnetisch veld, dat ontstaat tussen twee magnetische spoelen: één in je elektrische auto en één in het laadplatform in je oprit. De spanningsverschillen tussen de spoelen creëren wisselspanning waardoor de energie overgedragen wordt naar het voertuig. De elektronica in de wagen zet de wisselspanning om in gelijkstroom en slaat de energie op in de batterij.
Ook de Energy Floor op de wereldtournee van Coldplay genereert energie dankzij inductie!
Onder de dansvloer ligt een magnetisch veld met daarin generatoren. De druk van dansende of wandelende mensen zorgt ervoor dat die generatoren zich verticaal verplaatsen binnen dat veld.
Dat wekt energie op, die je kan opslaan om andere dingen te voeden, zoals de LED-verlichting in de vloer zelf.