Hélène Vanderhaeghen is aan de slag bij Jokri in Kampenhout, een specialist in koeltechniek en airco. “Ik zou deze job aan iedereen aanraden, vrouwen en mannen. Het is ontzettend gevarieerd werk, uitdagend én heel toekomstgericht, denk maar aan de klimaatproblematiek.” 

“Foutopsporing en diagnoses stellen zijn dé grote uitdagingen. Meten en voelen, dat moet je leren. Je hebt vier tot vijf jaar nodig om echt een ervaren depanneur te worden. Naarmate je meer ervaring krijgt, gaat dat alsmaar sneller. Maar in het begin gebeurt het al eens dat je er lang over doet om de oorzaak van een storing te vinden. Daar sta je dan als beginner voor alweer een ander type installatie: ‘Het werkt niet, en nu?’ Je moet blijven zoeken en niet opgeven tot je het opgelost hebt. Gelukkig kan ik altijd bellen naar collega's als ik vragen heb.”  

Positief verrast

“Ik red het echt wel als vrouw in deze job. Het gebeurt niet zo vaak dat ik onvoldoende fysieke kracht heb om iets gedaan te krijgen. Ik zoek altijd eerst naar slimme hulpmiddelen zoals een hefboom, een verlengstuk, ... om meer kracht te kunnen uitoefenen. Tot nu toe is er niets dat ik niet zelf opgelost kreeg zonder hulp van een mannelijke collega. 95% van de klanten reageert positief verrast op het feit dat ik een vrouw ben. De overige 5% heeft er geen vertrouwen in en blijft op mijn vingers kijken.” (lacht) 

“In deze job moet je er wel tegen kunnen dat je dag er helemaal anders uitziet dan je je had voorgesteld. Soms verwacht ik dat mijn dag op het bureau begint, maar dan komt er een dringende oproep voor een depannage en ben ik pas tegen zes uur ’s avonds terug. Maar het allerlastigste? Vroeg opstaan! Om zeven uur ’s ochtends beginnen, daar heb ik echt aan moeten wennen na mijn studentenleven.” 

Koeltechniek

In het begin maakte ik eens een fout bij het vacumeren waardoor de olie een meter de lucht spoot en zowel ik zelf als het hele toestel compleet onder de olie zaten.

Fouten horen erbij in het begin

In het begin gaat er natuurlijk al eens iets mis. Zo maakte ik eens een fout bij het vacumeren waardoor de olie een meter de lucht spoot en zowel ik zelf als het hele toestel compleet onder de olie zaten. Als je niet alert bent, kan het ook gevaarlijk worden. Ik heb ooit per ongeluk de koelvloeistof uit een leiding laten lopen. De vloeistof spoot over mijn hand en bevroor meteen, mijn hand zag compleet wit en was verbrand. Vaak werk je ook met drukken van 20 tot 40 bar, veilig werken is dus echt een must.