Arno Pennings droomde van een leven als treinbestuurder ... tot hij in 2010 een optreden zag van U2. “Dat was zo’n spektakel: de podiumconstructie, die lichtshow! Ik wist meteen: dit is het! Ik zat in het vierde jaar elektrotechnieken, maar toevallig was er op onze school ook een richting podiumtechnieken. Na wat gesprekken met mensen uit de sector ben ik vanaf het vijfde jaar overgestapt.” 

En die keuze heeft hij zich geen moment beklaagd. “Ik heb twee jaar vakantiewerk gedaan bij Phlippo en heb hier ook stage gelopen. Meteen na het middelbaar ben ik vast begonnen. Helemaal onder aan de ladder, maar dat vond ik niet erg.”  

Eigen interesse

Ondertussen werkt Arno als licht- en videotechnicus. “Ik evolueer nu meer richting video, want daar ligt mijn interesse. Gelukkig krijg ik volop die kans. Mijn eerste videojob was in de Lotto Arena: spannend! En toch zijn er niet heel veel jongeren die het willen doen. Want het kost extra moeite: op school leggen ze de nadruk op licht en geluid. Dus je moet zelf interesse tonen en bereid zijn om voortdurend bij te leren.” 

Toch is Arno overtuigd van zijn keuze. “Vroeger zag je nauwelijks beelden, maar tegenwoordig zijn er bij haast elk concert videoschermen. En dat zal alleen maar toenemen.” 

Zijn mooiste werkervaring? “Een uitverkochte Reverze in het Sportpaleis en de Lotto Arena.” En of hij nog gewoon als toeschouwer naar een optreden kan gaan kijken? “Onmogelijk!”  

Podiumtechnicus

Video