Toen Sam (23) op zoek was naar een vakantiejob, kreeg hij toevallig een flyer van technologiegroep ATS in handen. Zijn interesse was meteen gewekt en vandaag is die nog steeds niet over. Integendeel! Het werk beviel hem zo goed dat hij na verschillende jaren als jobstudent vast in dienst ging als elektricien verantwoordelijk voor de gebouwen van het UZ Gent.
"Ik heb hier mijn droomjob gevonden"
“In mijn zesde middelbaar begon ik met vakantiewerk bij ATS. Samen met een begeleider ging ik mee naar allerlei bedrijven, vooral om er kabelgoten te plaatsen en kabels te trekken. Dat is vrij basic werk, maar voor mij was het helemaal nieuw, want toen bestonden mijn lessen nog vooral uit theorie. Ik heb daar begrip voor, er is zoveel te leren. Maar het was heel tof om nu ook de praktische kant te ontdekken: hoe pak je dat aan, een kabelgoot monteren? Waar moet je rekening mee houden? Welke afstanden moet je respecteren? Hoe langer, hoe meer kreeg ik de kans om zelfstandig taken uit te voeren. Dat vertrouwen was niet alleen leuk, het zorgde er ook voor dat ik zelf op zoek ging naar oplossingen, waardoor ik nog meer bijleerde. En wist ik iets écht niet of had ik een foutje gemaakt, dan werd ik meteen geholpen.”
“Al gauw werd het universitair ziekenhuis mijn ‘vaste’ plek als student”, vervolgt Sam. “Ik voelde me er erg goed, dus toen ik was afgestudeerd liet ik bij ATS vallen dat ik wel geïnteresseerd was om te blijven. Meteen kreeg ik een vast contract aangeboden. Dat is intussen drie jaar geleden, en ik werk hier nog minstens even graag.”
“Toen de sporthal van het UZ werd omgebouwd tot vaccinatiecentrum moest er bijvoorbeeld een goede internetverbinding komen. Wij hebben toen gezorgd voor de aansluiting van glasvezelkabels via de tunnels die onder de gebouwen van het ziekenhuis lopen.”
Daarnaast plaatst Sam stopcontacten, staat hij mee in voor de verlichting met sensoren die overal aanwezig is en hielp hij onder meer bij de installatie van een Televic-communicatiesysteem in de kamers. “Dat maakt dat patiënten op een knopje kunnen drukken wanneer zij een probleem hebben, waardoor de zorgverleners gewaarschuwd worden. Het is best speciaal om op die manier je steentje te kunnen bijdragen.”
“Ik wil graag nog verder groeien, misschien zelfs naar een leidinggevende functie. Onze chef gaat bijvoorbeeld steeds in gesprek met de mensen van het UZ om te kijken wat er moet worden aangepakt en hoe. Het lijkt me boeiend om daarover mee te beslissen. Ook een team leiden spreekt me aan. Daarvoor moet je niet alleen goed zijn in techniek, maar ook uitstekende sociale skills hebben. Volgens mij beschik ik daar wel over. Ik ben sociaal, maar ook niet té. (lacht)
Bovendien vind ik dat ik heel veiligheidsgericht ben. Zo ga ik binnenkort een cursus volgen rond de werking van AED-toestellen, waarmee je iemand kan reanimeren na een hartstilstand. Je weet maar nooit wat er gebeurt! In het UZ is veilig werken trouwens extra belangrijk: meestal is het niet mogelijk om de elektriciteit af te leggen terwijl je eraan bezig bent. Je moet dus altijd je hoofd erbij houden en voorzorgen nemen.”