“Werkgevers staan te springen om gediplomeerde elektrotechnici aan te nemen”
Eerst en vooral: proficiat! Je harde werk heeft geloond, want je hebt een fantastisch diploma op zak. Je hebt de voorbije jaren genoeg skills opgedaan om meteen aan de slag te kunnen en wees maar zeker: werkgevers staan te springen om je aan te nemen. We geven je enkele om je droomjob te vinden.
Ken je VDAB al? Dat is Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Een mondvol, maar het is wel heel belangrijk dat je je daar inschrijft als werkzoekende. Zo behoud je je kindergeld én start je beroepsinschakelingstijd (BIT) voor een uitkering. Plus: op de site van VDAB vind je heel wat vacatures. Pro-tip: vul als trefwoord ‘elektriciteit’ of ‘elektro’ in in de zoekbalk. Wel, waar wacht je op? Schrijf je nú in op de site van VDAB of ga langs bij de Werkwinkel in je gemeente.
Misschien is er wel een plekje vrij in het bedrijf waar je stage hebt gelopen de voorbije maanden. Neem zeker contact op met je stagebegeleider. Die zal vast blij zijn om je te horen! Heb je een goede indruk nagelaten tijdens je stage, dan is de kans groot dat hij je uitnodigt voor een gesprek. Extra leuk: je kent het werk én je collega’s al een beetje.
Je vrienden, de ouders van je vrienden, je tantes en nonkels, je bakker en beenhouwer, je buren en de hond van de buren … Oké, die laatste zal je niet aan een job kunnen helpen, maar al die anderen kennen misschien wél iemand die in de elektro-sector werkt en op zoek is naar een werknemer.
In kranten, weekbladen en online vind je honderden, wat zeggen we: duizenden vacatures. Kans is groot dat er eentje tussenstaat die jou interesseert. Schrijf je – mét je cv – zeker in op algemene jobsites. Zo kun je gericht zoeken en krijg je interessante jobs zomaar in je mailbox. Geen idee waar te beginnen? Wij gelukkig wel: VDAB, Actiris, Jobat, Stepstone, Indeed, Monster.’ VDAB helpt je trouwens ook met het opstellen van een CV.’
Als je op straat rondloopt, kijk dan uit naar camionetten van elektro-bedrijven of doeken die aan de hekken van een werf hangen. Zo vind je namen en contactgegevens van bedrijven die in jou buurt aan de slag zijn. Bel hen op, surf naar hun website of naar hun Facebookpagina. Hou ook in het oog of er geen jobbeurzen in jouw buurt worden georganiseerd. Of neem eens contact op met mensen die met jou in de opleiding zaten. Waar zijn zij aan de slag?
Werkgevers vinden het belangrijk dat je graag de handen uit de mouwen wil steken, leergierig bent, zelfstandig kan werken, interesse hebt in techniek en jouw inzet 100% is. Laat deze zaken duidelijk merken tijdens contacten met bedrijven, en voor je het weet haal je de ene na de andere aanbieding binnen!
Met je sollicitatiebrief hoop je een werkgever te overtuigen dat jij dé geschikte kandidaat bent. Maar hoe begin je eraan?
Joepi! Je mag op sollicitatiegesprek! En wat nu? Hoe pak je een sollicitatiegesprek het beste aan?
Heb je keuzestress? Geen probleem, deze checklist kan je helpen 👇
Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.