“Werkgevers staan te springen om gediplomeerde elektriciens aan te nemen” 

Eerst en vooral: proficiat! Je harde werk heeft geloond, want je hebt een fantastisch diploma op zak. Je hebt de voorbije jaren genoeg skills opgedaan om meteen aan de slag te kunnen en … dat weten werkgevers ook. Wees maar zeker: ze zullen staan te springen om je aan te nemen. Dit moet je doen om je droomjob te vinden.  

Stap 1. Schrijf je in bij VDAB

Ken je VDAB al? Dat is Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. Een mondvol, maar het is wel heel belangrijk dat je je daar inschrijft als werkzoekende. Zo behoud je je kindergeld én start je beroepsinschakelingstijd (BIT) voor een uitkering. Plus: op de site van VDAB vind je heel wat vacatures. Pro-tip: vul als trefwoord ‘elektriciteit’ of ‘elektro’ in in de zoekbalk. Wel, waar wacht je op? Schrijf je nú in op de site van VDAB of ga langs bij de Werkwinkel in je gemeente. 

Stap 2. Loop nog eens langs op je stageplaats

Misschien is er wel een plekje vrij in het bedrijf waar je stage hebt gelopen de voorbije maanden. Neem zeker contact op met je stagebegeleider. Die zal vast blij zijn om je te horen! Heb je een goede indruk nagelaten tijdens je stage, dan is de kans groot dat hij je uitnodigt voor een gesprek. Extra leuk: je kent het werk én je collega’s al een beetje. 

Stap 3. Zeg tegen iederéén dat je werk zoekt

Je vrienden, de ouders van je vrienden, je tantes en nonkels, je bakker en beenhouwer, je buren en de hond van de buren … Oké, die laatste zal je niet aan een job kunnen helpen, maar al die anderen kennen misschien wél iemand die in de elektro-sector werkt. Ze kunnen je dan al wat meer uitleg geven over wat hun job precies inhoudt, maar ook laten weten of er misschien ergens een vacature is. 

Stap 4. Zet zélf je cv online

In kranten, weekbladen en online vind je honderden, wat zeggen we: duizenden vacatures. Kans is groot dat er eentje tussenstaat die jou interesseert. Schrijf je – mét je cv – zeker in op algemene jobsites. Zo kun je gericht zoeken en krijg je interessante jobs zomaar in je mailbox. Geen idee waar te beginnen? Wij gelukkig wel: VDAB, Actiris, Jobat, Stepstone, Indeed, Monster.’ VDAB helpt je trouwens ook met het opstellen van een CV.’

Stap 5. Kijk uit naar bedrijven uit de buurt

Als je op straat rondloopt, kijk dan uit naar camionetten van elektro-bedrijven of doeken die aan de hekken van een werf hangen. Zo vind je namen en contactgegevens van bedrijven die in jou buurt aan de slag zijn. Bel hen op, surf naar hun website of naar hun Facebookpagina. Hou ook in het oog of er geen jobbeurzen in jouw buurt worden georganiseerd. Of neem eens contact op met mensen die met jou in de opleiding zaten. Waar zijn zij aan de slag?

Stap 6. Solliciteer spontaan

Niks mis met een beetje ondernemingszin! Schrijf gerust zelf bedrijven aan die je een toffe werkplek lijken. Soms worden vacatures ingevuld nog voor ze ergens verschijnen en dan is het handig dat ze ook aan jou denken. Let’s see … waar zou jij graag werken? Stuur al die bedrijven een spontane sollicitatiebrief. Je hebt niets te verliezen! 

Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.