Waarom zijn warmtepompen hot?

Simpel: een warmtepomp is een efficiënte en hernieuwbare techniek om te verwarmen! Hij kan namelijk volledig werken op slechts één vorm van energie: elektriciteit. Dankzij warmtepompen worden we dus minder afhankelijk van fossiele energiebronnen, en da’s de toekomst!

Wat is een warmtepomp?

Wat de naam zegt: een pomp! Om water van een laag gebied naar een hoger gebied te brengen, heb je een pomp nodig. Bij warmte is dat net zo: een warmtepomp brengt warmte van lage naar hoge temperatuur. Het enige dat de warmtepomp daarvoor nodig heeft, is elektrische energie.

Voel je de chemie?

In een warmtepomp zit een koelstof die door verschillende processen in de pomp van toestand verandert: van gas naar vloeibaar en weer terug. De toestand van de stof hangt af van waar die zich in de warmtepompcyclus bevindt.

Even je chemische kennis opfrissen

  • Om van een gas een vloeistof te maken, moet je warmte onttrekken. Denk aan: een glas cola met ijsblokjes koelt de lucht rond het glas af, waardoor die verandert in waterdruppels op het glas.
  • Om van een vloeistof een gas te maken, moet je warmte toevoegen. Denk aan: wanneer je water kookt, verandert het water in waterdamp.

Klik op de rode plusjes.