Vijf jaar geleden vluchtte Abdul met zijn familie uit Syrië. Ondertussen behaalde hij met glans een diploma elektromechanica. Zijn leerkrachten waren helemaal ondersteboven van zijn gip: een scorebord voor sportwedstrijden. 

Abdul ging zelfstandig aan de slag

“Voor zo’n gip is het de bedoeling dat je zelf nadenkt hoe je jouw project gaat aanpakken, research doet en die dingen leert door ze zelf uit te zoeken onder begeleiding van de leerkracht. Veel dingen, zoals programmeren, hadden we bijvoorbeeld nog niet erg uitgebreid gezien in de les. Maar toen was er corona. In het tweede semester konden we bijna niet naar school waardoor ik mijn gip uiteindelijk volledig zelf thuis heb uitgewerkt.”

Alles begint met een goed plan

"Ik ben begonnen met een plan te maken van hoe mijn scorebord zou werken. De behuizing wou ik printen met mijn 3D-printer. Ik kocht dus een kilogram plastic en maakte een ontwerp in Solidworks, met het logo van de school erin en de mogelijkheid om de score, de tijd en een aftel-klok te projecteren. In de behuizing plaatste ik een bord met 300 leds die ik elk apart wou kunnen bedienen. Ik heb dus ieder lampje afzonderlijk geprogrammeerd, wat heel veel werk was. Vervolgens heb ik de app Blynk gebruikt voor de programmatie."

"Toen ik het scorebord de eerste keer aanzette, kwam er te veel stroom op de controller en smolt de zekering!" 

“Nadat ik de leds had aangesloten op het programma, plakte ik de behuizing netjes dicht. Klaar, dacht ik. Maar toen ik het scorebord aanzette kwam er te veel stroom op de controller en is de zekering gesmolten! Dat kan gelukkig niet in brand vliegen, maar mijn scorebord werkte dus niet meer. Ik heb dan maar een nieuwe controller geplaatst. Om te voorkomen dat hetzelfde zou gebeuren sloot ik een externe regelbare voeding aan. Nu werkt alles perfect.”

Het internet wist altijd raad

"Hoe ik wist dat ik best Blynk kon gebruiken om alles te programmeren? En dat ik mijn probleem kon oplossen met een externe voeding? Internet. Bij elk dingetje waar ik over twijfelde ben ik online meer info gaan zoeken. Via Google vind je zo veel mensen die bezig zijn met allerlei projectjes en die hun vragen én oplossingen online posten."