“Ik zag bij mij thuis de elektricien bezig en dacht: dat lijkt me wel wat.”

Freek Van Acker (38 jaar)

Bye bye horeca

“Ik heb twintig jaar lang in de horeca gewerkt, in de zaak van mijn ouders. Toen zij ermee stopten, kreeg ik de kans om iets nieuws te doen. Ik wou geen horeca meer, dat wist ik zeker. Ik had heel veel interesses en moest sowieso van nul herbeginnen. We zaten thuis in de verbouwingen, daar amuseerde ik me mee. Elektriciteit zei me wel wat, dus hielp ik onze elektricien af en toe.”

Van nul naar 100 in een jaar

“VDAB stelde me de dagopleiding in het CVO voor. Die duurde een jaar en was verdeeld over een tiental modules. Je begint echt van nul, de absolute basis. Het eerste wat je leert, is veiligheid. Dan ga je over naar basisschakelingen en zo ga je door tot domotica en zelfstandig plannen uitvoeren. Het volledige residentiële pakket dus.”

"Naast elektriciteit volgde ik ook algemene vakken zoals wiskunde, Nederlands en Engels om een volwaardig secundair diploma te behalen. En dat allemaal in minder dan een jaar!”

Massa's nieuwe info

“Dat er een grote vraag naar elektrotechnici is, wist ik al. Ik vroeg aan onze elektricien of hij geen extra werkkracht kon gebruiken. Ik kon meteen stage lopen.

Vanaf dag één mocht ik zelfstandig automaten aansluiten, maar eigenlijk zijn we vooral gespecialiseerd in zonnepanelen. Daar komen ook omvormers en batterijen bij kijken, wat heel nieuw is. Ze wisten dat ik een goede basis had, maar ook dat ik nog veel moest leren. Tja, je blijft stagiair, hè, ook al ben je 38 jaar.”

“Als elektrotechnicus moet je blijven leren en opzoeken. Dat hoort er gewoon bij.”

Een hernieuwbare toekomst

“Er is vooral veel werk in de sector van zonnepanelen. Hernieuwbare energie blijft groeien, dat is voor mij het interessantste aan elektriciteit.”

"Levenslang leren zie ik wel zitten. Ik was daarvoor al twintig jaar niet naar school geweest, maar dat is goed meegevallen, veel beter dan ik verwacht had. Als elektrotechnicus moet je blijven leren en opzoeken. Dat hoort er gewoon bij.”