Twee jaar zijn ze intussen bezig met dit project, het installeren van twee domoticasystemen: het DOMO-LOGOnetwerk volgens de STER-topologie en het HOME CONTROL-netwerk volgens de BUS-topologie

Van huishoudelijke installaties in het vierde, naar industriële in het vijfde

Voor Lex, Max en Leonardo is de domotica een logisch vervolg op wat ze de voorbije jaren geleerd hebben: “In het vierde jaar zagen we vooral huishoudelijke installaties, met conventionele schakelingen. Op die kennis bouwen we dit jaar voort om de huishoudelijke domoticasystemen te leren installeren. Daarna stappen we over op industriële schakelingen. En in het volgende semester staan PLC’s op het programma.

“We zijn klaar om deze domotica-installatie ook in een echt huis in te bouwen.”

Vijfdejaars elektrische installatietechnieken Lex, Max en Leonardo

Hoe word je een crack in domotica?

Max: “Je moet gewoon voortbouwen op je kennis basiselektriciteit van het vierde jaar en je bent ermee weg.”

Lex: “Natuurlijk moet je ook een elektrisch schema kunnen lezen. Je moet nadenken over hoe het in de theorie was en dat dan omzetten in de praktijk. Dat is niet altijd gemakkelijk, soms moet je je schema helemaal aanpassen.”

Leonardo: “Programmeren was het leukste. We werken met Function Block Diagram-software. Vooraf hebben we de theorie over functieblokken geleerd. We deden enkele schakelingen klassikaal en de rest hebben we zelf geleerd."