Bo: "Liefst word ik elektrotechnicus bij een grote firma!"

"De hele klas heeft stage gelopen bij verschillende afdelingen van ATS. Ik werd uitgestuurd naar een firma die verpakkingsmachines bouwt, en mocht helpen om die te bekabelen en ineen te zetten. Dat is me heel goed bevallen. Het was helemaal anders dan mijn eerdere praktijkervaring bij een kleine zelfstandige vorig jaar. Toen gingen we langs bij mensen thuis om zaken als verlichting en stopcontacten in orde te brengen. Dat was op 't gemak, er zat weinig druk achter, maar we deden wel lange dagen. Bij ATS moet je voortdoen, maar zo kan je wel op tijd naar huis. Die manier van werken ligt me meer, dus als ik straks ben afgestudeerd wil ik bij een grote firma aan de slag. Misschien zelfs bij ATS. Ze hebben me alvast een vakantiejob aangeboden deze zomer. Als dat even leuk is als mijn stage ga ik er nadien solliciteren."

Bo Callaert

Adriaan: "We hebben geleerd de leiding te nemen"

"Welke job ik later precies wil uitoefenen weet ik nog niet. Maar ik heb nog tijd om te beslissen, want ik ga eerst drie jaar elektromechanica studeren aan de hogeschool. Met een bachelordiploma kom je sneller in een leidinggevende functie terecht, dat lijkt me wel wat. Al weet ik dat het niet zo evident is om mensen aan te sturen. Toen we als gip de verlichting in onze klas hebben vervangen, waren we om de beurt een week 'verantwoordelijk' voor de rest van de groep. Toen heb ik gemerkt dat ik de neiging heb om dingen zélf in handen te nemen als iemand zijn werk niet doet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het was heel leerrijk om zulke vaardigheden te oefenen door zo nauw samen te werken."

Adriaan Scharpé

Destin: "Met dit diploma heb je werkzekerheid"

"Mijn vader is technieker in een fabriek, hij heeft een tiental mensen onder zich. Toen ik moest kiezen wat ik wou studeren heeft hij me elektriciteit aangeraden, en ik ben achteraf blij dat ik dat vanaf het eerste jaar heb gedaan. Met dit diploma heb je echt werkzekerheid. Het enige wat ik jammer vind, is dat onze stages steeds maar twee weken duurden. Dat is kort, want ik vind dat je het meeste leert door echt in de praktijk te staan. Gelukkig kan ik deze zomer nog wat ervaring opbouwen, want net als Bo mag ik een vakantiejob doen bij ATS."

Destin Steyaert

Robben: "Ik wil elektrische installaties keuren"

"Anders dan de meeste leerlingen die tso volgen vind ik theorie boeiender dan praktijk. Daarmee bedoel ik dat ik het toffer vind om na te denken over hoe iets in elkaar zit en hoe je dingen laat werken, dan om fysiek werk te doen. Zeker nu we leren programmeren vind ik mijn richting steeds leuker. Later wil ik graag elektrische installaties keuren. In zo'n functie heb je veel verantwoordelijkheid. Je mag geen fouten maken, dus je moet goed nadenken. Volgens mij wordt er bij een keuring momenteel alleen rekening gehouden met de veiligheid, maar het zou me niet verbazen als er binnenkort strenge normen gaan komen rond de duurzaamheid van een installatie. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden en zo veel mogelijk in te zetten op groene energie."

Robben De Wulf

"Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid"

"Ik ben momenteel aan het solliciteren bij ArcelorMittal. Ik weet dat zij zich als staalproducent moeten houden aan heel wat regels voor het milieu, en dat zij volop aan het inzetten zijn op duurzaamheid. Sowieso is daar in onze sector steeds meer aandacht voor. Dat is een goede zaak. Maar ik moet toegeven dat ik daar op vlak van persoonlijk gebruik niet echt wakker van lig. Zonnepanelen wil ik later bijvoorbeeld wel hebben, dat is voordelig. Maar een elektrische auto is niet aan mij besteed. Een wagen moet een mooi geluid maken!"

Bram Bruelman