Dubbele finaliteit - Se-n-Se

Volgde je een studierichting met de dubbele finaliteit en wil je nog beter worden in je vak? Misschien is een 7e specialisatiejaar of Se-n-Se-jaar dan iets voor jou. De afkorting Se-n-Se staat voor ‘Secundair na Secundair’, een extra specialisatiejaar na het middelbaar onderwijs dus. Soms kan je in dit specialisatiejaar leren op school en op de werkvloer combineren.

Elektrotechnische knobbels kunnen kiezen voor een van deze Se-n-Se opties:

Vanaf het schooljaar 2025-2026 krijgen alle leerlingen hun diploma secundair onderwijs na hun zesde jaar. Voor iedereen is er de mogelijkheid om een extra jaar te volgen, verder te studeren of aan de slag te gaan.

Na een zesde jaar in de dubbele finaliteit kan je kiezen voor een se-n-se jaar om je technische kennis te verdiepen, of je kan kiezen om verder te studeren in een graduaats- of bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit.

Arbeidsmarktfinaliteit - 7e specialisatiejaar

Slaagde je in het zesde jaar in de arbeidsmarktfinaliteit? Gefeliciteerd! Dan is het een bijzonder goed idee om je nog een jaartje verder te specialiseren. Een zevende jaar verhoogt niet alleen flink je kansen op de arbeidsmarkt, maar het levert je ook een volwaardig diploma secundair onderwijs op waarmee je eventueel een hoger onderwijsopleiding kan gaan volgen.

Deze specialisatiejaren zouden jou als elektrofan kunnen boeien. Opgelet: je vooropleiding moet wel aansluiten bij het specialisatiejaar. Soms kan je in dit specialisatiejaar leren op school en op de werkvloer combineren.

Na je zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit kan je kiezen om een se-n-se jaar te volgen om je technische kennis te verdiepen of verder te kunnen studeren in een graduaatsopleiding aan een hogeschool.