technisch secundair onderwijs - Se-n-Se

Volgde je tso en wil je nog beter worden in je vak? Misschien is een 7e specialisatiejaar of Se-n-Se-jaar dan iets voor jou. De afkorting Se-n-Se staat voor ‘Secundair na Secundair’, een extra specialisatiejaar na het middelbaar onderwijs dus. Soms kan je in dit specialisatiejaar leren op school en op de werkvloer combineren.

Elektrotechnische knobbels kunnen kiezen voor een van deze Se-n-Se opties:

Vanaf het schooljaar 2025-2026 behoren Se-n-Se opleidingen tot de dubbele finaliteit, die jou de keuze laat om na je Se-n-Se jaar verder te studeren in het hoger onderwijs of meteen op zoek te gaan naar een tof beroep.

Die keuze kan je natuurlijk nu ook al maken, ook na je zesde jaar tso kan je hetzij verder gaan studeren, hetzij aan de slag gaan. Het extra Se-n-Se jaar biedt jou wel de kans om je kennis te verdiepen.

beroeps secundair onderwijs - 7e specialisatiejaar

Slaagde je in het zesde jaar bso? Gefeliciteerd! Dan is het een bijzonder goed idee om je nog een jaartje verder te specialiseren. Een zevende jaar verhoogt niet alleen flink je kansen op de arbeidsmarkt, maar het levert je ook een volwaardig diploma secundair onderwijs op waarmee je eventueel een hoger onderwijsopleiding kan gaan volgen.

Deze specialisatiejaren zouden jou als elektrofan kunnen boeien. Opgelet: je vooropleiding moet wel aansluiten bij het specialisatiejaar. Soms kan je in dit specialisatiejaar leren op school en op de werkvloer combineren.

Vanaf het schooljaar 2025-2026 behoren specialisatiejaren in bso tot de arbeidsmarktfinaliteit, die je voorbereidt om na je opleiding op zoek te gaan naar een toffe job. Natuurlijk kan je ook kiezen om nog een extra opleiding te volgen.