De automatische pillendoos voor vergeetachtigen

Ouderen met geheugenverlies vergeten soms of ze hun medicatie al hebben ingenomen. Daarom bedachten de leerlingen van Don Bosco Sint-Denijs-Westrem een ingenieus systeem: de automatische pillendoos!

Deze pillendoos laat op exacte tijdstippen pilletjes vrij, waardoor de ouderen niet in de war kunnen zijn. Daarbovenop kun je als familielid bijhouden wanneer je oma of opa de medicatie inneemt. Een gerustgestelde familie en een gezonde grootouder, als dat niet fantastisch is!

Exogrow: hoe slimmer de serre, hoe beter jouw groentjes

Voor planten zorgen kost heel wat moeite. Geef je ze te veel water of is het wat te warm? Dan kan je kamerplant al treurig naar beneden beginnen hangen. Daarom maakten de leerlingen van de derde graad Elektriciteit-Elektronica van Campus Glorieux in Ronse een slimme serre.

Ze installeerden sensoren om de groei van de planten vast te leggen, de vochtigheid van de grond op te meten en de temperatuur in de serre te controleren. Bovendien zijn alle sensoren gekoppeld aan een app. Je kan dus met je smartphone kijken hoe het gesteld is met je kleine chilipepers. Wow!

Ecologisch en off-the-grid wonen in een tiny house

Moet je koud douchen en je verwarming uitzetten om ecologisch te zijn? Natuurlijk niet! Dat bewezen ook de leerlingen koelinstallaties van GO! Courtmans in Maldegem. Zij hebben een ultra-groene manier van wonen ontwikkeld, maar dan wel met alle comfort.

De leerlingen ontwierpen een off-the-grid tiny house met een warmtepomp, warmtepompboiler, zonnepanelen, vraaggestuurde ventilatie en nog veel meer. Wat een topuitvinding!

Solar-wagen rijdt 12 meter op zonne-energie

Al jaren werken onderzoekers van over de hele wereld aan een wagen die volledig op zonne-energie rijdt. Ook de leerlingen van Elektriciteit-Elektronica van Richtpunt campus Zottegem bogen zich over dit futuristisch vraagstuk. Na heel wat brainstormen, maakten ze een eerste ontwerp, en dat mag er zijn!

De groep is nu één van de 24 Vlaamse projectteams die hun solar-wagen mogen uitbouwen voor de Solar Olympiade. Het doel? Hun wagen zo snel mogelijk 12 meter laten afleggen, volledig op zonne-energie. Knap!

Deze monitor brengt kerndreiging in kaart

Door de oorlog in Oekraïne maken steeds meer mensen zich zorgen over een mogelijke kernramp. Maar wanneer weet je of er effectief radioactieve stoffen in de lucht hangen? Wacht je tot ze het zeggen op het Journaal? De leerlingen van Industriële Wetenschappen, Elektriciteit-Elektronica en Elektromechanica van VTI Ieper alvast niet!

Dankzij een knappe samenwerking tussen de verschillende studierichtingen kunnen ze nu zelf het infrageluid meten en zo snel weten of er een kernontploffing is geweest. Daarna kunnen ze ook de radioactiviteit in de lucht monitoren en maken alles meteen online beschikbaar. Een welverdiende merci aan het VTI!

Ook dit schooljaar trekken verschillende leerlingen hun uitvindersjas aan. Wil jij meer te weten komen over hun creatieve uitvindingen? Neem dan een kijkje op: