"De dubbele finaliteit is een mix van theorie en praktijk. In de arbeidsmarktfinaliteit kies je voor een beroep, een vak." 

Dubbele finaliteit: theorie én praktijk

In studierichtingen met de dubbele finaliteit zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verbonden. Je theorie- en praktijklessen zijn ongeveer gelijkmatig gemixt. Je past algemene kennis en technische theorie toe in de praktijk.

Wil je na het zesde jaar nog verder studeren, dan kan dit in een extra jaar: dat wordt secundair-na-secundair (se-n-se) genoemd. Of je kunt natuurlijk kiezen voor hogere studies.

De arbeidsmarktfinaliteit: kiezen voor een beroep

Als je kiest voor een richting in de arbeidsmarktfinaliteit gaat, dan kies je voor de uitoefening van een bepaald beroep. Wat je theoretische leert wordt vooral toegepast in de praktijk. Als je afstudeert krijg je een studiegetuigschrift na het zesde jaar.

Je kan er nog voor kiezen om een zevende specialisatiejaar te volgen. Dat is sowieso een goed idee. Het verhoogt niet alleen flink je kansen op de arbeidsmarkt, maar het levert je ook een volwaardig diploma secundair onderwijs op waarmee je een graduaats- of bacheloropleiding in het hoger onderwijs kan gaan volgen.

Wat kies ik best?

Stroomt elektriciteit – figuurlijk – door je aderen? Laat dan je studiekeuze vooral niet afhangen van vooroordelen, beslis voor jezelf waar je het liefst mee bezig bent, en op welke manier jij graag dingen bijleert.

Als jij vooral leert door dingen te doen, uit te proberen, actief bezig te zijn, praktische oplossingen te bedenken, ...  dan zijn de richtingen in arbeidsmarktfinaliteit ideaal voor jou. Je leert theorie, en je past die direct toe in de praktijk. Dit vraagt een grote dosis handigheid. Je wordt opgeleid om een beroep te kunnen uitoefenen en je hier verder in te specialiseren. Jouw praktijkvakken nemen het grootste deel van de tijd in en vaak kan je deze praktijk ook al op de werkplek direct aanleren.

Als jij ook graag bezig bent met onderzoeken hoe het komt dat iets werkt, of niet werkt, welke theorie hierachter ligt, of als je graag theorie leert en koppelt aan een praktijkoplossing, dan is een richting in dubbele finaliteit voor jou een goede keuze. Deze richtingen combineren theorie en praktijk, je hebt ongeveer een gelijk deel theoretische vakken en praktijkvakken.

De verschillende finaliteiten

Ben je nog niet helemaal mee met de finaliteiten in secundair onderwijs? Bekijk dan deze handige video

Video