Zowel in de dubbele finaliteit (tso) als de arbeidsmarktfinaliteit (bso) kun je kiezen voor een elektrotechnische richting. Maar wat is het verschil precies tussen de twee? En is het één beter dan het ander?
"De dubbele finaliteit is een mix van theorie en praktijk. In de arbeidsmarktfinaliteit kies je voor een beroep, een vak."
In studierichtingen met de dubbele finaliteit zijn theorie en praktijk nauw met elkaar verbonden. Je brengt ongeveer evenveel tijd door in theorie- en praktijklessen. Je past de algemene kennis en technische theorie toe in de praktijk.
Wil je na het zesde jaar nog verder studeren, dan kan dit in een extra zevende jaar: dat wordt secundair-na-secundair (se-n-se) genoemd. Of je kunt natuurlijk kiezen voor hogere studies.
Als je voor een richting in de arbeidsmarktfinaliteit gaat, dan kies je ervoor om een bepaald beroep te leren uitoefenen. Wat je theoretische leert wordt vooral duidelijk wanneer je het toepast in de praktijk.
Je kan er nog voor kiezen om een zevende specialisatiejaar te volgen. Dat is sowieso een goed idee. Het verhoogt niet alleen flink je kansen om een goede job te vinden, maar ook om te slagen in een graduaats- of bacheloropleiding in het hoger onderwijs.
Stroomt elektriciteit – figuurlijk – door je aderen? Laat dan je studiekeuze vooral niet afhangen van vooroordelen! Beslis voor jezelf waar je het liefst mee bezig bent en op welke manier jij graag bijleert.
Ben je nog niet helemaal mee met de finaliteiten in secundair onderwijs? Bekijk dan deze handige video