Een kantoor met 4.700 lichtpunten waarvan niet één met een schakelaar?

“Als we vroeger licht nodig hadden, deden we dat aan met een schakelaar. Maar weet je wat het probleem was? De meeste mensen vergaten het licht nadien uit te doen. Soms bleven de lampen dus uren, zelfs dagen, nutteloos branden. Dat is typisch, het gebeurt overal”, vertelt Maarten Vanthournout, teamleader technische dienst bij Van Marcke. “Omdat we een volledig CO₂-neutraal hoofdkantoor wilden, hebben we in ons nieuwe gebouw bewust gekozen voor een intelligent lichtsysteem. Daarbij is de verlichting zo geprogrammeerd dat de lampen alleen aanschieten wanneer het nodig is. In de kantoren is dat bijvoorbeeld tussen 7 en 18 uur, als de sensoren merken dat er iemand aanwezig is én bij onvoldoende daglicht. In andere gevallen blijven of gaan de lampen uit, zodat het verbruik tot het minimum beperkt blijft.”

opslagplaats
verlichting
kantoor

Dit systeem is superflexibel

In het hele hoofdkantoor van Van Marcke zijn 4.700 lichtpunten aanwezig. Elk daarvan kan afzonderlijk gestuurd worden. “Om het overzichtelijker te maken hebben we de lampen gebundeld in 475 groepen. Zo vormen lichtpunten van de IT-dienst één groep. De boekhouding, die iets verderop zit in dezelfde ruimte, heeft een andere lichtgroep. Stel dat de mensen van IT overwerken, dan kunnen zij er via een tablet voor kiezen om hun lampen niet om 18 uur te laten uitgaan. Terwijl de rest van de kamer wel donker wordt. Groeit een bepaalde afdeling, waardoor er meer bureaus verlicht moeten worden? Geen probleem, we kunnen de diverse lichtgroepen en hun instellingen gemakkelijk aanpassen in de software.”

Alle informatie komt automatisch

Nog een troef van een intelligent lichtsysteem is dat het heel wat informatie doorgeeft. “Het houdt onder meer de branduren van de lampen bij. Ook krijgen we meteen een melding als een led-module niet meer werkt, of als een driver vervangen moet worden. Daarnaast is het systeem gekoppeld aan visualisatiesoftware. Via de tablets waarmee werknemers de lichten kunnen bedienen als ze willen afwijken van de automatische instellingen, kan je een grondplan van het gebouw oproepen. Daarop zie je waar het licht brandt, en waar dus nog iemand aan het werk is. Altijd handig.”