Duaal leren: niet voor iedereen

GO! Atheneum Geraardsbergen, waar Jonathan studeert, is een grote voorstander van duaal leren. “Iedereen die in het vijfde jaar bso elektrische installaties zit krijgt er uitleg over en kan zich kandidaat stellen. Dan volgt een selectiegesprek met de trajectbegeleider duaal leren. Die stelt vragen over elektriciteit, maar vooral over je motivatie en de manier waarop je met mensen omgaat. Als duaal leerder draai je namelijk echt mee in een bedrijf. Je komt in contact met klanten. Dan is het belangrijk dat je altijd beleefd bent en je best doet.”

"Dit had ik al eerder moeten doen"

Jonathan had al bij de start van het vijfde jaar een goed gesprek achter de rug, maar stapte pas in het zesde jaar in het traject. “Achteraf gezien had ik niet moeten twijfelen en eerder voor duaal leren moeten kiezen, want ik vind het geweldig! Ik ga nu twee dagen per week naar school en de overige drie dagen leer ik in de praktijk bij Luc De Jonge. Stiekem vind ik dat leuker dan in de les zitten. Omdat je constant bezig bent, vliegt de tijd! Als ik terugdenk aan mijn eerste dagen bij de firma lijkt dat al erg lang geleden. Ik was jonger, had geen idee hoe het bedrijf in elkaar zat, wat ik moest doen... Nu zijn we bijna twee jaar verder en weet ik goed hoe alles hier loopt. Veel taken kan ik zelfstandig uitvoeren.

Overnachten op hotel

Jonathan is bij Luc De Jonge bezig met residentiële én industriële elektriciteit. “Ik ging vorig jaar met mijn toenmalige mentor kabels leggen in huizen en toevallig ook in de sporthal van onze school.

Dit jaar bouw ik met mijn nieuwe mentor Eric elektrische borden voor acht nieuwe vestigingen van McDonald’s. Je kan zo’n bord vergelijken met een grote zekeringkast, alle elektriciteit van een restaurant moet erop worden aangesloten. Omdat de borden vrij complex zijn, gebeurt de bouw in het atelier. Daarna gaan we de borden plaatsen op de werven. Twee keer was het zo ver rijden dat we ter plekke op hotel mochten overnachten omdat de aansluiting drie dagen werk was. Op school maak je zoiets niet mee. Daarnaast kon ik hier ook een opleiding hoogtewerker en VCA volgen. Zulke kansen moet je grijpen.”

Jonathan leert duaal

Al een centje bijverdiend

Leerstof die niet aan bod komt op de werkplaats krijgt Jonathan op school. “Binnenkort gaan we bijvoorbeeld facturen leren opstellen. Hier werk ik ook niet met PLC’s, dus programmeren en domotica behandelen we ook in de les. Dat is goed, misschien komt die kennis later van pas. Als leerling duaal leren heb ik wel het geluk dat ik er geen examens over moet afleggen. Ik word doorheen het jaar geëvalueerd in het bedrijf.

Nog een voordeel is dat ik al een beetje geld verdien. Daarmee heb ik een auto gekocht. Maar de grootste troef is ongetwijfeld dat ik zo veel bijleer. Omdat ik al veel ervaring heb opgebouwd, kan ik hier hopelijk blijven werken als mijn zevende jaar er straks op zit.”