Thomas Broucke, studeerde tso elektrische installatietechnieken, runt zijn eigen minibedrijfje sinds zijn 16e, sleepte de Rotaryprijs voor Wetenschap & Techniek in de wacht en studeert verder.
Thomas: “In de tweede graad schakelde ik van latijnse over naar tso. Mijn ouders waren er eerst geen voorstander van. Ze waren bang dat het ‘onder mijn niveau’ zou zijn. Maar ze hebben al snel gezien dat ik in het tso echt mijn talenten kon gebruiken, werd uitgedaagd en enorm veel bijleerde.”
"Mijn dagen tellen gemiddeld zo’n twaalf werkuren. Elk weekend en tijdens de vakanties ben ik aan de slag bij een elektrotechnisch bedrijf. En na school bedien ik mijn eigen klanten via mijn studentenonderneming ‘Electricity & More’. Dan spring ik op de fiets om naar mijn klanten te rijden met mijn materiaal in mijn rugzak. Als ik zwaarder materiaal nodig heb zoals een boormachine, brengen mijn ouders of grootouders dat, zolang ik te jong ben om mijn rijbewijs te halen. Gemiddeld ben ik tegen 22 uur thuis. Soms is het moeilijk om nog genoeg tijd over te houden voor mijn vrienden of de scouts.”
"Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren en tot op de bodem uit te zoeken”.
"Voor mijn gip in het 6de tso elektrische installatietechnieken besliste ik om een weergestuurde sproeiinstallatie te ontwikkelen. Gedaan met een verdord gazon na alweer een hete zomer, dat was het doel. Negen maanden later had ik niet enkel een volautomatische sproeiinstallatie opgezet, maar koppelde ik er ook een systeem aan om automatisch een regenwaterput te laten bijvullen én een volautomatische badkamerventilatie. De rode draad: een KNX-bussysteem en massa’s sensoren. Vanop mijn laptop overzie ik het hele systeem. Ik mocht mijn project tonen op de Technologicabeurs en kreeg een score van 4,5 op 5 van de vakjury.”