“Ik heb vanaf het eerste middelbaar bewust gekozen voor het beroepsonderwijs, omdat je dan de meeste praktijkervaring opbouwt."

Mijn ouders stonden ook volledig achter die beslissing. Dat ik zo graag met mijn handen werk, heb ik ongetwijfeld van thuis meegekregen. Ik wist al snel dat ik me wou specialiseren in elektriciteit, omdat het zo spannend is. Met elektriciteit kun je het gevaar opzoeken. Zonder veel risico’s te nemen natuurlijk, want je leert van in het begin op een veilige manier te werken.”

"Het liefst leer ik al doende"

Daarom vind ik de stages in onze opleiding erg boeiend. Die duren steeds ‘maar’ twee weken, maar omdat ze zo intensief zijn leer je ontzettend veel bij. Tijdens mijn eerste stage heb ik meegelopen met een zelfstandige elektricien. Mijn tweede stage was bij BSP Technics, een groter elektriciteitsbedrijf dat op dat moment alle aansluitingen in een groot kantoorgebouw moest voorzien, van verlichting tot databekabeling. Hoewel ik geen grote fan ben van datakabels - je moet goed opletten dat je ze niet plooit, anders gaan ze kapot - vond ik het geweldig om hierbij te helpen. Als een project klaar moet zijn tegen een vooraf bepaalde deadline mag je niet slabakken! Die druk zorgde ervoor dat ik extra gemotiveerd was. Ook kon ik mijn hoofd er beter bijhouden, want ik kon het mij niet permitteren om fouten te maken.”

Maarten met multimeter

“In mijn vrije tijd doe ik weekendwerk op mijn laatste stageplaats."

Omdat we op werven in het hele land werken, zijn het soms lange dagen. Een keer moesten we van Tienen helemaal naar Brugge rijden. We vertrokken om 4u30 ‘s morgens en waren pas tegen 21u thuis. Maar dat hoort bij de job. Het schrikt me zeker niet af om dat voor de rest van mijn leven te doen. Ik ben dus van plan om nog een zevende jaar te volgen, en daarna hopelijk bij die firma te starten als zelfstandige kracht of werknemer.”

Maarten werkt aan zijn gip