Aleandro en Milan kozen voor een zevende jaar meet- en regeltechnieken. En daar waren zij, maar ook hun leerkrachten, heel gelukkig mee. Dankzij hen heeft de school nu een urinoirsysteem dat tot 5000 euro bespaart.
“De school zat met een serieuze waterfactuur door het elektronische spoelsysteem van de toiletten. Het probleem was dat er te weinig sensoren waren, met als gevolg dat telkens alle urinoirs in het bereik werden doorgespoeld, ook al stond er maar één leerling. De school beschikt over regenwaterputten van 40.000 liter en die waren op twee dagen tijd leeg. Daardoor werd ook stadswater aangewend en begon de rekening op te lopen. Op jaarbasis was dit goed voor een waterverspilling van maar liefst 5000 euro.”
Milan: “Het uitdagende aan deze gip was dat we niet enkel dit probleem moesten verhelpen, maar het volledige plaatje mochten herbekijken: verlichting, afzuiging, doorspoelen van de urinoirs, niveaumeting van de regenputten en het voorzien van waterbuffers. We hoefden dan ook niet lang na te denken om dit project te kiezen. De oude sensoren gingen eruit en vervingen we door ultrasone sensoren. Elk urinoir heeft nu zijn sensor en spoelt slechts één keer door. De pomp in de technische ruimte was er uiteraard al maar regelde zelf het niveau met het Wilosysteem. Wij hebben die regeling bij ons genomen om het regen- en stadswater zelf te kunnen regelen. Net als de niveaumeting komt alles nu samen in de elektriciteitskast waar we de pomp aan en uit kunnen zetten en waar de PLC het geheel aanstuurt. ”
Aleandro: “De afzuiging draaide vroeger 24 op 7 en gebruikte rechtstreekse stroom. Wij hebben gezorgd voor gestuurde afzuiging. Ook de verlichting werkte niet naar behoren. Wij hebben grote led-panels geïnstalleerd en we kozen voor andere bewegingssensoren die communiceren met de PLC. Buiten hebben we nog een lichtsensor gehangen die tussen de 0 en 10 volt lichtsterkte uitstuurt. In dit project hebben we van A tot Z alles zelf gedaan: van het trekken van de kabels, offertes aanvragen voor materiaal tot het installeren en het programmeren van de PLC. Een gigantisch werk maar heel leerrijk. Gelukkig mochten we tijdens de lockdown af en toe komen doorwerken, anders hadden we niet alles afgekregen. Het vertrouwen van de school deed enorm veel deugd en versterkt onze motivatie nog meer.”
Zin om ook slimme systemen uit te vinden? Studeer elektrotechniek! Neem een kijkje bij de elektrotechnische richtingen.