Nee, want het zijn evenwaardige opleidingen

De opleidingen in algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) zijn evenwaardig. ‘Afzakken’ is niet het juiste woord. Het gaat over wat jij graag doet en graag wil worden. Op het einde van de rit heeft tenslotte iedereen hetzelfde papier in handen, namelijk: een diploma secundair onderwijs. 

Doen: praat erover met je ouders

Vraag aan je ouders waarom ze elektriciteit in tso of bso geen goede studiekeuze vinden. Misschien hebben ze bepaalde vooroordelen: dat je bijvoorbeeld moeilijk werk vindt, dat je later niet kunt voortstuderen, … Dat klopt niet. Een opleiding elektriciteit bereidt jou voor op wel 26 beroepen, van automatisatietechnicus tot installateur van zonnepanelen. Veel daarvan zijn knelpuntberoepen. Dat betekent dat er heel veel werkaanbiedingen zijn en dat jij mooie jobkansen krijgt. En ook om verder te studeren liggen de mogelijkheden breed open.

Wat als je nadien toch wil overschakelen naar tso of bso?

Als je toch gestart bent in aso, kun je tot het vierde middelbaar nog altijd overschakelen naar een opleiding elektriciteit in het tso of bso. Ideaal is het wel niet, want je moet dan heel wat achterstand inhalen. Maar als je beschikt over flink wat doorzettingsvermogen én gemotiveerd bent, staat niets je in de weg om deze opleiding met succes af te ronden. Bovendien sta je er niet alleen voor; je leerkrachten zullen je met open armen ontvangen in 'hun' studierichting.  

Op welke school kan ik een elektrotechnische richting volgen?

Dankzij Onderwijskiezer kun je op zoek gaan naar een toffe school bij jou in de buurt. Ga zeker ook eens langs tijdens een opendeurdag, zodat je de sfeer er al eens kunt opsnuiven en kunt praten met de leerkrachten. En wie weet kom je ook al enkele toekomstige klasgenoten tegen!  

"De opleidingen in het aso, tso en bso zijn evenwaardig. 'Afzakken' is dus niet het juiste woord"