Nee, want het zijn evenwaardige opleidingen

De opleidingen in algemeen secundair onderwijs (aso), technisch secundair onderwijs (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) zijn evenwaardig. ‘Afzakken’ is niet het juiste woord. Het gaat over wat jij graag doet en graag wil worden. Op het einde van de rit heeft tenslotte iedereen hetzelfde papier in handen, namelijk: een diploma secundair onderwijs (Bij bso behaal je je diploma secundair onderwijs na het volgen van een zevende jaar). 

Wel hebben de opleidingen in aso, tso en bso een verschillend einddoel, de finaliteit genaamd. Zo behoren alle studierichtingen uit aso en een aantal uit tso tot de doorstroomfinaliteit, waarbij het de bedoeling is dat je na het secundair onderwijs nog verder studeert. Bepaalde richtingen uit tso behoren dan weer tot de dubbele finaliteit, die jou voorbereidt op verder studeren of werken. De studierichtingen uit het bso behoren tot de arbeidsmarktfinaliteit, waarbij je meteen na het afstuderen aan de slag kan. 

Doen: praat erover met je ouders

Vraag aan je ouders waarom ze elektriciteit in tso of bso geen goede studiekeuze vinden. Misschien hebben ze bepaalde vooroordelen: dat je bijvoorbeeld moeilijk werk vindt, dat je later niet kunt voortstuderen, … Dat klopt niet.

Met een opleiding elektriciteit in de dubbele finaliteit (tso) ben je voorbereid om verder te studeren of meteen te beginnen werken.

Een opleiding elektriciteit in de arbeidsmarktfinaliteit (bso) bereidt je voor op een job meteen na je afstuderen (hoewel je, mits een zevende jaar, bijvoorbeeld ook een graduaat kan gaan volgen, of een kortlopende opleiding in het volwassenenonderwijs ...).

De elektrotechnische sector biedt hoe dan ook een hele waaier aan elektrotechnische beroepen, van automatisatietechnicus tot installateur van zonnepanelen. Vele daarvan zijn knelpuntberoepen. Dat betekent dat er heel veel werkaanbiedingen zijn en dat jij mooie jobkansen krijgt. 

Wat als je nadien toch wil overschakelen naar tso of bso?

Als je toch gestart bent in aso, kun je tot het vierde jaar nog altijd overschakelen naar een opleiding elektriciteit in het tso of bso. Ideaal is het niet, want je moet dan wel wat achterstand inhalen. Maar als je beschikt over doorzettingsvermogen én gemotiveerd bent, staat niets je in de weg om deze opleiding met succes af te ronden. Bovendien sta je er niet alleen voor: je leerkrachten zullen je met open armen ontvangen in 'hun' studierichting.  

Op welke school kan ik een elektrotechnische richting volgen?

Dankzij Onderwijskiezer kun je op zoek gaan naar een toffe school bij jou in de buurt. Ga zeker ook eens langs tijdens een opendeurdag, zodat je de sfeer er al eens kunt opsnuiven en kunt praten met de leerkrachten. En wie weet kom je ook al enkele toekomstige klasgenoten tegen!  

"De opleidingen in het aso, tso en bso zijn evenwaardig. 'Afzakken' is dus niet het juiste woord"