Met een batterij sla je energie op, duuh! Maar waarom eigenlijk? Liggen er zonnepanelen op het dak van je huis? Dan draaien je wasmachine en droogkast op zonnige dagen op gratis energie. Maar de meeste thuisinstallaties wekken zoveel energie op, dat slechts 25 à 30% daarvan meteen verbruikt wordt.
Wie (nog) een terugdraaiende teller heeft, kan de overtollige energie in het elektriciteitsnet injecteren en die er daarna ook weer afhalen aan dezelfde prijs. Maar terugdraaiende tellers worden niet meer geïnstalleerd. Ze worden vervangen door digitale meters. En da’s een ander verhaal: de elektriciteit die je op het net plaatst, levert heel wat minder op. Dat merk je aan je factuur: de elektriciteit die je van het net afhaalt, wordt aan een hoger tarief gerekend dan de elektriciteit die je erop plaatst. Een oplossing om meer inspraak te krijgen in je verbruik? Je energie opslaan in een thuisbatterij!
De thuisbatterij is nog in volle ontwikkeling en de technologie evolueert snel. Vandaag ligt de kost van de investering in een thuisbatterij soms nog hoger dan wat je ermee kan terugverdienen. Maar morgen is dat misschien alweer anders, dus als elektrotechnicus kan je maar beter mee zijn.
De installatietechnieken voor thuisbatterijen zullen evolueren en installateurs moeten zich blijven bijscholen.
Maar geen nood! Als je de basis van elektriciteit (en ja, een beetje fysica) helemaal onder de knie hebt, ben je zeker opgewassen tegen die razendsnelle veranderingen.
Een batterij slaat energie op onder de vorm van DC-spanning. Een residentiële installatie draait echter op AC-spanning.