Leds worden aangestuurd via een stroom die ofwel op de print, dichtbij de led wordt gecreëerd via een weerstand, ofwel via een klein stroomcircuit. Je kan de led ook rechtstreeks aansturen met een stroomgestuurde voeding, er is dan geen stroomomvormer nodig voor de led. 

Onderdelen van led

Enkele grote voordelen van led zijn

... Dat de lichtbron veel compacter is waardoor je betere controle hebt over je lichtbundel en meer gericht licht kunt toepassen.

... Dat het energieverbruik significant lager is dan conventionele verlichting.

... Dat je de led makkelijk kunt aansturen en daardoor dimmen.

Er bestaan twee verschillende systemen voor ledarmaturen:

1.Modulair: Bestaande armaturen kunnen open gemaakt worden waarbij men bestaande led-lampen kan onderhouden of vervangen door nieuwe. Deze armaturen zijn doorgaans ook geschikt voor retrofit of relighting, waarbij men de oude verlichting in een bestaand armatuur (bijvoorbeeld gloeilamp of ontladingslamp), vervangt door een nieuwere versie (led-lamp of led-TL) met minder energieverbruik en betere lichtperformantie.

2.Sealed for life: Dit zijn led-toestellen die hermetisch zijn afgesloten zijn met als doel ze te beschermen tegen externe invloeden. Ze zijn niet meer open te maken waardoor onderhoud moeilijk of niet meer mogelijk is. 

Led-armaturen