Opleidingen rond hernieuwbare energiesystemen zijn enorm populair, en met een goede reden! Installateurs van hernieuwbare energiesystemen hebben één van de belangrijkste jobs van de nabije toekomst.
De leerlingen van het 7de jaar Technicus hernieuwbare energie (duaal) in PTS Boom hebben de boot niet gemist. Allemaal willen ze mee de energietransitie waarmaken.
De leerlingen vertellen over wat hen te wachten staat: “Tijdens dit specialisatiejaar komen alle soorten technologieën voor hernieuwbare energie aan bod: biomassa, waterstof, warmtepompen, zonthermische systemen, zonnepanelen, … We komen twee dagen per week naar school, maar we krijgen niet de hele dag les. We werken zelfstandig aan opdrachten, en mogen bij onze leerkrachten langsgaan als we vragen hebben. De andere drie dagen werken we mee in een bedrijf en leren we alle hernieuwbare energiesystemen ook in de praktijk kennen.”
“Op school werken we samen aan een hottub die volledig op hernieuwbare energie draait. We moeten daarbij zelf probleemoplossend nadenken over de meest efficiënte manier om die te laten werken. Voorlopig staat enkel de kuip er al, maar de plannen zijn er alvast. We gaan een warmtepomp aansluiten om het water te verwarmen, en we gebruiken zonne- en windenergie om de pomp van energie te voorzien.
Enkelen van ons volgden hiervoor Koel- en warmtetechnieken, dus zij houden zich bezig met de warmtepomp. Ze dokteren bijvoorbeeld de nodige capaciteit uit en gaan langs bij bedrijven om een geschikte pomp te kiezen. De anderen, die vorig jaar Elektrische Installatietechnieken volgden, focussen op de zonnepanelen en de windmolen. De teams leggen ook aan elkaar uit wat ze doen, zodat iedereen bijleert. Dit project bevat alles wat we op het einde van het jaar moeten kennen en kunnen."
“Na het zesde jaar behaalde ik een diploma in Elektrische Installatietechnieken. Het leek mij slim om nog iets meer te hebben dan dat. Met dit ene jaartje extra zou dat al goedkomen. Ik koos specifi ek voor deze specialisatie door de stijgende energieprijzen. Met zonnepanelen en windmolens kan je energie opwekken uit het niets, en dat is de toekomst.”
“Volgens mij is deze studierichting zo populair omdat je werkzekerheid hebt. Op de arbeidsmarkt zoeken ze veel mensen zoals wij. We zullen het ook kunnen blijven doen. In de toekomst gaat elektriciteit alleen maar groter worden, en de oudere systemen zullen verdwijnen. Ik zie het wel zitten om daarover te blijven bijleren.”
“Na Koel- en warmtetechnieken koos ik voor hernieuwbare energie, omdat het slim is om over alles iets te weten. Bovendien is er veel vraag naar groene energie, iedereen wil minder verbruiken. Er zit veel toekomst in deze jobs.”
“Er zit wel toekomst in Koel-en warmtetechnieken, maar ook in hernieuwbare energiesystemen. Het kan dus geen kwaad om daar ook meer over te weten. Vooral de zonnepanelen zijn nieuw voor mij. Door de warmtepompen lijkt het soms een beetje op mijn vorige opleiding, maar ik blijf het leuk vinden.”
“Elektriciteit is iets waarmee je gemakkelijk als zelfstandige kan starten zonder een grote investering te moeten doen. Je hebt een camionette en wat kleiner materiaal nodig en je kan al van start. Maar om zelfstandige te worden, moet je weten wat de job inhoudt en van tevoren veel kennis en ervaring opdoen. Op mijn duale werkplek leer ik technieken van mensen die al 20 jaar in het vak zitten. Deze opleiding is voor mij een gulden middenweg: ik leer nog bij en doe intussen al ervaring op.”