Wat is dat juist, die PACT-opleiding bij Syntra?

ELIE: "Dat is een duale opleiding van 1 jaar. Duaal betekent dat je leert op de campus én bij een stagebedrijf. Toen ik over de opleiding las was ik meteen overtuigd, want technieker is nu eenmaal een praktisch beroep. Je leert het door het te doen. Dat miste ik een beetje op de hogeschool."

Mocht je stage lopen vanaf dag één?

ELIE: "Niet vanaf dag één, je kan niet bij een bedrijf beginnen als je nog niets van elektriciteit kent. Ik had wel wat voorkennis, maar dat gold niet voor al mijn klasgenoten. De eerste paar weken kwamen we dus gewoon naar de les om de belangrijkste theorie onder de knie te krijgen en een aantal basisvaardigheden te oefenen. Vanaf november waren er minder lesdagen, zodat we 2 of 3 dagen per week stage konden lopen."

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

ELIE: "Veel! Alle vaardigheden die je nodig hebt als elektricien, eigenlijk. Hoe je kabels aansluit, hoe je elektrische schema's leest, hoe schakelingen in elkaar zitten, hoe je veilig werkt.

Mijn stage was bij een zelfstandige residentieel elektricien. Vandaag werk ik als servicetechnieker in bouwkranen. Dat is iets helemaal anders, maar de basis is dezelfde. Dat bleek ook tijdens mijn sollicitatie bij RDS Weighting & Safety. Op basis van mijn cv kwam ik niet meteen in aanmerking: ik had geen relevante ervaring. Maar ik werd toch uitgenodigd om een dag mee te lopen op een werf. Dankzij mijn uitgebreide stage heb ik toen kunnen bewijzen dat ik helemaal mee was in de wereld van elektriciteit, en mocht ik meteen starten."