Voor Frederik Delaere van Sabcobel, een bedrijf gespecialiseerd in koeltechnieken, is klimatisatietechnicus de ideale beroepskeuze. “Deze job biedt me veel uitdagingen. Vaak weet je ’s morgens nog niet wat je die dag allemaal gaat beleven. Duikt er een probleem op, dan moet je zélf op zoek gaan naar een oplossing. Veel verantwoordelijkheid dus. Maar wanneer je een defect weet op te lossen en ’s avonds thuiskomt, voel je je heel tevreden. Als technieker werk je meestal bij de klant zelf. Zo kom ik voortdurend in contact met andere mensen, en dat vind ik heel leuk. De sector is ook voortdurend in beweging en er worden steeds nieuwe technieken ontwikkeld. Hierdoor verandert de job regelmatig en blijft het werk boeiend.”  

“Om een échte expert te worden, verdiep je je het best in verschillende domeinen. De beste uitvalsbasis is elektromechanica. In het hoger onderwijs kan je binnen die richting kiezen voor de optie klimatisatie. Daarnaast denk ik bijvoorbeeld ook aan hydraulica en koeltechnieken. Na je studies leer je het meeste in de praktijk, en er zijn natuurlijk ook opleidingen binnen het bedrijf. Aanvankelijk werk je aan koelkasten en koelkamers van restaurants, om dan nadien stapsgewijs steeds grotere projecten aan te nemen. En voor je het weet, bouw je mee aan een grote industriële koelinstallatie!”  

Energiezuinige ijspiste

“Doordat de projecten elkaar continu afwisselen, biedt mijn job veel variatie. Zo werk ik weleens voor vrieshuizen, industriële bakkerijen, ijspistes, de visverwerking, slachthuizen, warenhuizen, restaurants, of aan koeltogen en winkelkoelingen ... Eén van de leukste projecten vond ik de nieuwe ijspiste in Mechelen. We hebben er de nieuwste technologieën toegepast: bijvoorbeeld CO2 als koelmiddel, wat veel beter is voor het milieu. En de tribune, kantine, kleedkamers en ruimte voor schaatsverhuur wordt verwarmd met de warmte die vrijkomt uit de koelinstallatie. Bij conventionele installaties gaat die verloren in de buitenlucht, maar dat wisten wij te verhelpen. Veel energiezuiniger. Dat was een echte uitdaging. En we zijn trots op het resultaat!”