Maarten: “Toen ik me wou inschrijven, bleek dat ik de enige kandidaat was voor de tso-opleiding. Omdat ik zo gemotiveerd was mocht ik toch starten, met een persoonlijk lesrooster. Een deel van mijn vakken volgde ik mee met de leerlingen van het zevende jaar bso industriële elektriciteit hernieuwbare energie.”

“Het is een duale opleiding. Ik ging afwisselend een week naar school en drie weken naar mijn stageplaats.”

Maarten

Héél veel leren op de werkvloer.

“se-n-se Technicus hernieuwbare energie is een duale opleiding. Dat betekent dat je héél veel leert op de werkvloer. Ik ging afwisselend een week naar school en drie weken naar mijn stageplaats.”

Een nieuwe wereld

“Omdat ik vroeger nooit over hernieuwbare energie had geleerd, ging er tijdens mijn stages een nieuwe wereld voor me open. Ik kende ook vrij weinig van elektriciteit. Intussen kan ik aansluitingen maken in de elektriciteitskast, ik weet hoe een omvormer werkt, hoe zonnepanelen communiceren met de omvormer én met een app op je telefoon, hoe stroom wordt getransformeerd en opgeslagen … Het was een hele boterham, maar het was superboeiend. Nu ga ik op zoek naar een job waar zowel mijn kennis van sanitair als zonnepanelen van pas komt.”