Niet gemaakt om achter een bureau te zitten

Michael: “Ik ben niet gemaakt om een hele dag achter een bureau te zitten. Ik wil werken met mijn hoofd, maar ook bewegen. Daarom dacht ik al langer aan elektriciteit: ik vind dat je in deze sector de ideale gelegenheid hebt om logisch denken en werken met je handen te combineren.”

Mijn opleiding via de dienst arbeidsbemiddeling omvatte 3 verschillende stages, en zo heb ik echt mijn interesses leren ontdekken.

Tip: als je je stageplaats zoekt aan de hand van vacatures, is de kans groter dat bedrijven tijd willen investeren om je iets bij te leren.

Uitzoeken wat je wil via stages

Na mijn eerste stage wist ik al dat residentiële elektriciteit in gebouwen niets voor mij was. Mijn tweede stageplaats heb ik gezocht bij een elektronicabedrijf, ook al wist ik niets van elektronica. Maar ik wou het wel graag leren. De conclusie: elektronica is niet mijn favoriet is, het is te klein, je kan te weinig bewegen en je handen gebruiken.

Mijn derde stageplaats ten slotte bij Solarec-Avenir à Libramont is mijn eerste werkplek geworden. Het bedrijf maakt allerlei zuivelproducten. Ook hier heb ik heel veel opgestoken tijdens mijn stage, ik was immers niet opgeleid voor industriële elektriciteit. Ik ben alles zelf beginnen opzoeken, ik ben echt gestart met “industriële elektriciteit voor dummies”. Maar ook mijn bedrijf heeft veel in mijn opleiding geïnvesteerd.

“Ik ben niet gemaakt om een hele dag achter een bureau te zitten. Ik vind dat je in deze sector de ideale gelegenheid hebt om logisch denken en werken met je handen te combineren.”

Michael Peeters

Supergevarieerde job

Nu ben ik er aangeworven als industrieel elektricien. Dit is echt mijn ding, het is een supergevarieerde job. We zorgen voor onderhoud en het oplossen van pannes, maar ik mag ook zelf projecten ontwikkelen. Mijn eerste soloproject is de installatie van een chloordetector. We lossen dat volledig op via bekabeling en het is behoorlijk complex. Maar dat logisch denken vind ik juist leuk. Hoofd en handen combineren, dat is wat ik wil.”

“Er zijn weinig sectoren die zo’n brede beroepskansen geven als elektriciteit. Je kan wel 60 beroepen uitoefenen."

Laurent Lequeux