CVO

In de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) kun je secundair volwassenenonderwijs volgen. Daar zijn verschillende mogelijkheden in de elektrotechnische sector. De opleiding gaat ’s avonds en/of op zaterdag door. Geknipt dus voor wie al een job heeft maar een andere richting uit wil.

SYNTRA

Bij SYNTRA kun je een brede waaier opleidingen volgen. Met de langlopende opleidingen kan je een beroep leren. Om zelfstandige te worden, maar net zo goed om in loondienst als elektricien of koeltechnicus te werken. Sommige opleidingen worden overdag georganiseerd, andere enkel ’s avonds en/of op zaterdag.

VDAB

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) biedt niet alleen cursussen voor werkzoekenden. Ook als werknemer kun je een elektrotechnische opleiding volgen, die vaak naar knelpuntberoepen leidt. Het loont de moeite om hun aanbod eens te bekijken.

Graduaat

Als je reeds een diploma secundair onderwijs behaalde (of slaagt in een toegangsproef), kun je via een graduaatsopleiding in het hoger onderwijs een andere richting inslaan. Graduaatsopleidingen kun je combineren met werken. Ze zijn erg praktijkgericht. Een graduaatsopleiding duurt 2, 3 of 4 jaar, naar gelang je persoonlijke traject. Na een graduaatsopleiding Elektromechanische systemen, HVAC-systemen of hernieuwbare energiesystemen bijvoorbeeld zien heel wat werkgevers je graag komen.