Danny Taffeirne werkt dan wel bij Afschrift in Ardooie, maar zijn echte werkplek is Begro, een bedrijf in de buurt dat groenten invriest en verpakt. “Het sorteren van de groenten, het verpakken en het bewaren in de diepvries gebeurt volledig automatisch. Alles wordt aangestuurd door één centrale computer. Het is mijn taak om die computer en het hele proces in het oog te houden en bij elke storing onmiddellijk in te grijpen. Mijn hoofdtaak is dus simpel: zorgen dat de fabriek niet stilvalt.”  

“De rekken in de koelcel, bijvoorbeeld, worden automatisch aangestuurd. De computer beslist wanneer ze moeten verschuiven zodat alle groenten optimaal gestapeld kunnen worden. De rekken hebben sensoren die merken wanneer een persoon of heftruck in de buurt is. Bij een storing meldt het systeem in welke zone het probleem zich voordoet. Dan ga ik er onmiddellijk op af. Soms moet ik de koelcel in, bij temperaturen van min 20 graden, maar daarvoor hebben we natuurlijk aangepaste kledij. Kleine storingen komen elke dag voor, één van de honderden zekeringen vervangen, bijvoorbeeld, is niet zo moeilijk. Maar soms moeten we wel lang zoeken naar de oplossing.” 

Alle hens aan dek

“Ik weet niet hoe het komt, maar maandag en vrijdag zijn vaak hectisch. Dan hol ik van de ene plek naar de andere. Als er zich ergens in de productieketen een panne voordoet en de fabriek dreigt stil te vallen, is het alle hens aan dek. Dan komt er overwerk bij kijken. In principe werken we door tot de oplossing gevonden is, tenzij we moeten wachten op stukken, natuurlijk. Een machine of een lijn weer aan de praat krijgen zodat de fabriek kan blijven draaien, een grotere uitdaging is er niet. Daarnaast zorgt de afwisseling ervoor dat ik dagelijks iets bijleer.