"Ik ben pas in het vierde middelbaar in het tso gestart"

"Daarvoor deed ik aso, economie. Alleen lag me dat niet echt, waardoor ik te weinig mijn best deed voor school. Ik moest dus op zoek naar een andere richting. Maar welke? Ik had geen idee. Tot ik op een opendeurdag van een school een vragenlijst kreeg over mijn interesses en talenten. Volgens de resultaten zou elektriciteit mijn ding zijn. Dat was nog nooit in me opgekomen! Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat het klopte. Ik zit niet graag stil, ik ben graag met mijn handen bezig en ben best handig. Tegelijk wil ik kunnen nadenken en kennis opbouwen. Dus ik besloot het te proberen."

"Het was al snel duidelijk dat elektriciteit de juiste keuze was"

De dingen die je leert zijn nuttig en interessant. Het enige waar ik aan moest wennen, is dat ik plots in een klas vol jongens was terechtgekomen. Dat gevoel leek trouwens wederzijds, het was alsof ze eerst niet wisten hoe ze zich moesten gedragen met mij erbij en voorzichtig waren om niets verkeerd te zeggen. Gelukkig is dat snel verbeterd en zijn we als klas steeds dichter naar elkaar toe gegroeid. Laat je als meisje dus zeker niet tegenhouden door die ‘mannenwereld’ als je interesse hebt in techniek. Met het werk zelf heb ik als meisje nooit moeite gehad. Oké, soms moet je zwaar materiaal dragen, maar er zijn ook minder sterke mannen, hoor. Het heeft zelfs voordelen om een vrouw te zijn: op mijn stages waren ze altijd extra enthousiast.”

"Nog voor ik mijn diploma elektrotechnieken had behaald, had ik al verschillende jobaanbiedingen"

Maar ik heb nog niets toegezegd. Er zijn zo veel mogelijkheden dat ik wat beter wil rondkijken voor ik beslis. Wel wil ik sowieso in de industriële sector aan de slag. In één bedrijf staan erg diverse machines, bijvoorbeeld om automatisch je producten te sorteren, labels te plakken, te scannen ... Elk van die machines moet op een andere manier worden afgesteld en kan andere defecten hebben. Je hebt dus veel afwisseling en dat is echt leuk.”