Ook als volwassene (18+) kan je een opleiding volgen in een elektrotechnische richting. De keuzemogelijkheden zijn enorm. Als je al aan het werk bent, kan je (een deel van) je opleiding met opleidingscheques betalen. Als werkzoekende kan je vaak gratis een opleiding volgen bij VDAB of een CVO.
In de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) zijn er verschillende mogelijkheden voor de elektrotechnische sector. Je kan er, naast een beroepsopleiding volgen, ook voor je diploma secundair onderwijs gaan als je dat nog niet hebt. Er zijn zowel avond- als dagopleidingen.
Bij SYNTRA kun je een brede waaier opleidingen volgen. Met de langlopende opleidingen kan je een beroep leren. Om zelfstandige te worden, maar net zo goed om in loondienst als elektricien of koeltechnicus te werken. Sommige opleidingen worden overdag georganiseerd, andere enkel ’s avonds en/of op zaterdag. Er zijn ook opleidingen om je verder te specialiseren.
De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) biedt opleidingen aan voor werkzoekenden maar ook (online) cursussen voor iedereen. Als werkzoekende kan je gratis een elektrotechnische opleiding via ‘groepsleren’ volgen die naar knelpuntberoepen leidt. Het loont de moeite om hun aanbod eens te bekijken.
Als je reeds een diploma secundair onderwijs behaalde, kan je via een graduaatsopleiding in het hoger onderwijs een andere richting inslaan of je verder specialiseren. Graduaatsopleidingen zijn erg praktijkgericht en kan je combineren met werken. Hiervoor kan je de 2-jarige opleiding spreiden over meer jaren. Na een graduaatsopleiding Elektromechanische systemen, HVAC-systemen, hernieuwbare energiesystemen, of Internet of Things zien heel wat werkgevers je graag komen.
Dit artikel maakt deel uit van de veelgestelde vragen van Elektrostart. Klik op de button om de volledige collectie veelgestelde vragen te zien.